El científic vilassarenc Marc Aquino es capbussa davant de la nostra costa
El nostre programa mariner, el “Ran de Mar”, que presenta i dirigeix el nostre company Agustí Martin, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona i capità de la Marina Mercant enceta, des d’aquest nou any, una sèrie d’entrevistes, d’allò més interessants, amb el vilassarenc Marc Aquino, un científic que està acabant la seva tesi doctoral sobre el tauró blanc a la mexicana illa de Guadalupe.Hem encetat sessió aprenent amb ell sobre el “Mare Nostrum”, la nostra Mediterrània.
Ens hem interessat sobre la biodiversitat a la vora nostra, al nostre mar. Aquino no té bones notícies i alerta sobre el risc de la sobreexplotació pesquera. Ha subratllat que la Mediterrània és el mar més castigat del món.
I és que hi ha, segons Aquino, força mala praxi, en general, a l’hora d’explotar comercialment els peixos de la Mediterrània.
Un altre aspecte que provoca que l’opinió del nostre expert vilassarenc sigui força crítica és en relació al canvi climàtic i a l’escalfament global.El Mediterrani s’està escalfant un 20% més que la resta de l’oceà i això té un efecte directe en la distribució d’espècies i provoca diversos problemes.
No hem d’oblidar que l’oxigen és un gas, necessari per la vida,que es dissolt millor en aigües fredes. Això vol dir que en aigües calentes tindrem menys oxigen a l’aigua per a les espècies de peixos, altres animals i plantes que hi viuen, a l’hora de reproduir-se.
Aquino explica que al Mediterrani estem veient com marxen algunes de les espècies nostrades i en venen altres d’altres latituds. Els canvis en la temperatura provoquen la redistribució de les espècies.
Però, és clar, quan baixen al fons, fugint de les altes temperatures de la superfície, entren en zones amb poc oxigen. És el peix que es mossega, mai millor dit, la cua. A la Mediterrània, en el seu procés de tropicalització, alerta Aquino, estem fent un entrepà amb les espècies: n’hi ha que s’adaptaran als canvis, altres que no, i altres espècies de fora, arribaran fins aquí.
Amb Aquino ens hem posat el neoprè i ens hem submergit davant de la nostra costa. La costa de Vilassar de Mar. Què hi veiem? Molta diferència entre quantitat i diversitat d’espècies en relació, per exemple, a 20 anys enrere. Compte amb el cas dels lloritos. Abans hi havia més quantitat de meros i de lloritos i hi ha un retrocés en les praderies de posidònia.
Tampoc hi veiem, com passava fa 20 anys, llenguados, sípies, pops, musclos o orades. I pel que fa als mamífers del Mediterrani? De les 73 espècies de taurons, més de la meitat estan en perill d’extinció.
Amb aquest panorama, el científic vilassarenc aposta per aplicar mesures més contundents, especialment pel que fa a l’activitat humana.
Ha explicat que si es deixa respirar el mar, el mar es recupera. Ha recordat que l’any 2000 la tonyina va estar seriament amenaçada.I és que en aquest cas, segons ens fa veure Aquino, sí que han fructificat els canvis d’estratègia i, per exemple, regulacions de captura. Aquesta espècie ha fet una recuperació, celebra el científic vilassarenc.
Saltem, ara, als animals més grossos del mare Nostrum. Els cetacis. Ha subratllat que el principal perill per a les balenes és la contaminació acústica ja que hi ha un trànsit molt gran de vaixells i també els hi afecta la contaminació amb els microplàstics, que se’ls acaben menjant i això els afecta pel que fa a la seva reproducció.
A més, el trànsit marí de vaixells, és clar, augmenta el risc de col·lisions amb els grans mamífers, com per exemple les balenes. La més gran, el rorqual. De 22 a 25 metres de llargada. Van a reproduir-se a una zona ubicada entre Còrcega i Itàlia.
Aquino aposta per canvis de regulacions.
Aquesta ha estat el primer lliurament de la trilogia, interessantíssima, que Marc Aquino ofereix, aquests dies, en el nostre programa mariner “Ran de Mar”. En properes edicions, i ho recollirem en el nostre informatiu, xerrarem sobre l’actual situació de la costa catalana i dels taurons, especialitat d’Aquino ja que centra la seva tesi doctoral.
El “Ran de Mar”, programa presentat i dirigit per Agustí Martin, el pots escoltar els dijous de 8 a 9 del vespre, els divendres de 9 a 10 del matí i els dissabtes de 10 a 11. Bona Mar!