El CEV dissenya una ruta per conèixer les institucions que van tenir estreta vinculació amb el canonge Almera

Per aquest divendres 28 de febrer, el Centre d’Estudis Vilassarencs ofereix la possibilitat de conèixer, a fons, aquelles institucions en les quals el vilassarenc Jaume Almera hi va tenir una especial relació tant científica com religiosa. Es farà a través d’una ruta que arrencarà, a partir de dos quarts de 10 del matí, des de l’estació de tren de Vilassar de Mar. És un acte més que s’emmarca en l’Any Almera que commemora el centenari de la mort del canonge i pare de la geologia catalana.

La ruta Almera començarà a l’Arxiu Capitular de Barcelona comentada pel mossèn Robert Baró. És ubicat sobre dues de les naus del claustre de la catedral de Barcelona i s’hi accedeix per la capella de Santa Llúcia. S’hi guarden autèntics papirs, còdexs i incunables d’un valor incalculable. Acte seguit, la ruta Almera visitarà la Catedral de Barcelona on aquest vilassarenc en va arribar a ser canonge.

Ja per la tarda, es visitarà el Museu Geològic del Seminari Conciliar de Barcelona de la mà del doctor Sebastià Calzada.

Aquesta és la segona ruta que el Centre d’Estudis Vilassarencs ha dissenyat, en el marc de l’Any Almera, després de la que es va realitzar el passat 12 de desembre; data en la qual es va visitar la Biblioteca Balmesiana, la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts i l’Observatori Fabra.

Al marge d’aquestes propostes, i en el que portem de l’anomenat Any Almera, s’han realitzat diferents activitats com una exposició, l’edició d’un monogràfic o un homenatge a la capella que el considerat pare de la geologia catalana té al cementiri municipal de Vilassar de Mar.

Dr. Jaume Almera i Comas (Vilassar de Mar, 5 maig 1845-Barcelona, 15 febrer 1919). Va ser Geòleg, catedràtic d’Història Natural i Fisiologia, membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, fundador i responsable del Museu de Geognòsia i Paleontologia del Seminari de Barcelona, autor dels 5 mapes geològics i topogràfics de la província de Barcelona i canonge de la catedral de Barcelona.