Arbequines, trencades, mortes… les olives són tot un món. De fet, en qualsevol aperitiu que ens prenguem, rara és la taula que no en tingui un platet. Lluis Mira imparteix una xerrada informal de la mà del Banc del Temps de Vilassar de Mar, aquest dijous a les cinc de la tarda al Centre Social de les Pinedes-La Xinesca, amb un tastet per acabar. Mira, la família del qual ha estat i és la propietària de les olives de la marca Alisa, ens acosta a El món de les Olives.
Als seus 71 anys, i nascut a Ribes de Freses, la vida de Lluis Mira ha girat al voltant de les olives. N’és tota una autoritat. La seva proposta, per aquest dijous és informal. Però abarcarà molts temes: origen, tipus, regions productores… Preguntem a Mira, tot un expert, com es pren ell les olives. Respon amb humor: “d’una en una”, diu amb un somriure. De fet, es fa seu aquell anunci de patates fregides que deia que “no te’ns pot prendre només una”.
Moguts per la curiositat, ens interessem sobre l’opinió del conferenciant sobre les olives, teòricament farcides d’anxoves, que comprem als supers enllaunades. La conclusió? “D’anxoves, res de res…” Lluis Mira s’inclina, sempre, per a les olives “el més natural possibles”.
Mira també ens explicarà les diferències entre les olives verdes i les negres. “A la natura, no n’hi ha de negres”. No depèn del temps de maduració a l’olivera. Les olives negres apareixen per un accident químic. Sempre planer i entenedor, Mira ens explica una anècdota al voltant de la recollida de les olives. Les dones amb la regla, a l’Andalusia de fa uns quants anys, tenien prohibit recollir-les.
La xerrada el Món de les Olives, dijous a les cinc de la tarda, acabarà amb un tastet. I és que sempre és un bon moment per menjar-ne un grapadet. Una iniciativa del Banc del Temps de Vilassar.