Van començar sent mares joves i, avui, ja són àvies. Van començar, ara fa 47 anys, amb el Carnaval Infantil del Firobi i, avui, segueixen al peu del canó amb la mateixa energia. Aquesta cita de disfresses pensada per a nens i nenes de Vilassar de Mar compleix 47 anys.Per parlar del programa d’actes han vingut a la ràdio dues de les persones fundadores d’aquesta entitat que també organitza, a la tardor, el Festival de Titelles del Firobi, Maria Coca i Pilar Rovira, que han estat entrevistades al nostre magazín matinal.

Amb la Margarida Ors, que enguany ha faltat a la cita amb Vilassar Ràdio per ser de viatge, Maria Coca i Pilar Rubio van engegar en ple postfranquisme aquesta festa. Van ser pioneres. Corria l’any 1977. Han explicat que hi havia poques activitats per a la canalla i que van començar a fer el cagatió i el Carnaval.

Les activitats del Carnestoltes de Firobi arrencaran aquest dijous, Dijous Gras. A partir de dos quarts de sis de la tarda a la plaça de l’Ajuntament. Just quan nens i nenes surtin d’escola. Serem testimonis de l’arribada de la Reina, per donar pas al tret de sortida al carnaval infantil amb el seu preceptiu berenar de pa amb botifarra d’ou. Enguany, amb una novetat. Faran un photocoll i es podran disfressar allà mateix.

Serà, ja, dissabte al matí quan se celebrarà, a partir de les 12, el carnaval infantil amb l’espectacle Que peti la plaça, de la companyia Xip Xap. I l’endemà, el diumenge 11 de febrer, també a les 12 del migdia, arribada del Rei Carnestoltes del Firobi a la plaça del Círcol amb un altre dels clàssics: l’actuació de la companyia Encara Farem Salt, que fa molts i molts anys que col·labora amb l’organització del Firobi, i estan molt contents de com ha anat tots aquests anys.

I per acabar de cremar tot, el dimecres 14 de febrer, Dimecres de Cendra, Enterrament de la Sardina. La concentració de la comitiva es farà a Can Bisa a les 7 de la tarda. Les vídues del Firobi demanen a totes aquelles persones que els agradi la gresca que es concentrin una hora abans per tal de repartir atrezzo i els papers de la desfilada fúnebre. Des de Can Bisa, cercavila fins a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el testament del Rei Carnestoltes. Es prega dol rigorós.

Les nostres protagonistes també fan una crida per tal que nens i nenes participin del comiat del Rei Carnestoltes portant la sardina que hauran fet a l’escola. Els nens i nenes podran, amb l’ajuda dels seus pares i mares, cremar-la.

Acte que compta amb la participació de l’Ajuntament, les colles de l’AVAL, el Firobi, Mansuets de foc, Drac i Diables de Vilassar de Mar.

(Imatge: Enterrament de la Sardina-Facebook Firobi)