El 3 de desembre entra en vigor el passaport covid

Aquesta propera mitjanit entra en vigor el passaport Covid per entrar a espais tancats com bars, restaurants o gimnasos. Aquest fet ha provocat i provoca una allau de vacunacions, de fet es tornen a obrir grans centres per rebre el vaccí, i col·lapses en el web de la meva salut.

T’expliquem tot el que vols saber de la tercera dosi contra el coronavirus. Qui se l’ha de posar? Qui s’ha de vacunar? Cal demanar cita prèvia?

A Catalunya, la tercera dosi de vacuna, la dosi de reforç, ja està autoritzada per a les persones de 60 anys o més, per als professionals sanitaris i per a persones amb determinades patologies. Totes aquestes persones, per tant, ja poden vacunar-se. Però no totes poden demanar cita per fer-ho, encara.

Així, entre la ciutadania en general, les persones de 70 anys o més, que fins ara es podien vacunar al seu CAP, ja poden fer-ho, també, en els punts de vacunació poblacional que es van reobrint, demanant hora a través de la web vacunaciocovid.

Salut, de tota manera, compta que la majoria de persones d’aquesta edat seguiran vacunant-se contra la covid-19 als CAP, on també els poden fer el seguiment habitual del seu estat de salut o administrar-los altres vacunes, com la de la grip.

Els punts de vacunació poblacional s’estan tornant a obrir, sobretot, per administrar la dosi de reforç, que tot fa pensar que s’anirà ampliant al conjunt de la població.

Sovint es reobren en els mateixos espais on ja havien estat, però, en alguns casos, s’han traslladat a un centre alternatiu perquè l’anterior ha recuperat el seu ús habitual.

Per vacunar-se en aquests punts poblacionals ja poden demanar hora, també, les persones que van rebre la vacuna monodosi de Janssen.

Ja poden demanar hora per rebre la tercera dosi les persones de 65 a 69 anys, que fins ara podien acudir a un punt de vacunació sense tenir cita.

Amb tot, es demana a la població que demani hora per vacunar-se, tot i que és possible fer-ho sense cita prèvia, perquè es facilita el funcionament dels punts de vacunació i, per exemple, evita que s’hi facin cues.

Els punts de vacunació poblacional, en qualsevol cas, mantindran oberta la possibilitat de vacuna sense cita, per facilitar al màxim l’administració de vacunes.

La resta de franges, en estudi

Compte perquè les persones a partir dels 50 i els 40 anys, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha recordat que “l’estratègia de vacunació a Catalunya està en el marc de l’estratègia de vacunació espanyola i dins del marc europeu”. També que “la ponència de vacunes té un grup de treball que va estudiant els grups d’edat”, que valorarà quan els toca als uns i als altres.En aquest sentit, Cabezas ha admès que “sembla lògic que aquestes persones també rebin la tercera dosi”, però ha afegit que “la decisió encara no s’ha pres”.

La secretària de Salut Pública ha volgut tancar la seva intervenció remarcant que “el millor per evitar la gravetat de la covid-19 és vacunar-se”.

En aquest sentit, ha explicat que les persones no vacunades de més de 12 anys tenen una probabilitat 2,3 vegades més gran de ser hospitalitzades per covid i una probabilitat 4,2 vegades més gran d’ingressar a l’UCI que les persones vacunades.

Les possibilitats augmenten entre les persones de més de 50 anys, que tenen una probabilitat 3,2 vegades més gran de ser hospitalitzades per covid i una probabilitat 6,2 vegades més gran d’ingressar a l’UCI que les persones vacunades.