El 2021, augmenten la resolució de casos i les detencions davant la crescuda dels fets delictius

Els fets delictius van augmentar un 12,7% a Vilassar de Mar el 2021, segons l’informe de la Junta Local de Seguretat celebrada el passat dimecres 23 de març. Les dades prenen com a referència les xifres de l’any 2019, l’últim any abans de l’esclat de la pandèmia i, posen en relleu que, amb la relaxació de les mesures per lluitar contra la covid-19, s’han recuperat les xifres delinqüencials que hi havia al nostre poble en anys anteriors, tal com ha passat en la resta dels municipis del Baix Maresme.

Segons detalla l’informe, aquest augment es deu principalment a tres tipologies delictives: els robatoris en l’interior dels vehicles, els robatoris amb violència o intimidació i els delictes contra la seguretat viària. En aquest últim cas, van pujar els delictes per conducció sota els efectes de begudes alcohòliques i drogues.

L’augment de la mobilitat derivat de la desaparició d’algunes de les restriccions imposades pel PROCICAT va propiciar l’increment dels robatoris amb força en l’interior de vehicles en un 38,3 % en zones concretes com són els estacionaments propers a la platja, principalment a l’estiu.

Els robatoris amb violència o intimidació, que van créixer en un 58,1%, van estar vinculats, en la majoria de casos, amb activitats festives de tarda, nit i caps de setmana.

Per volum, amb un 40 % del conjunt dels delictes que es van cometre a Vilassar de Mar, els que van tenir més incidència en el municipi són, en primer lloc, els furts i, en segon lloc, les estafes telemàtiques.

De la resta de modalitats delictives, que es van mantenir a la baixa en general, destaca la baixada dels robatoris amb força als domicilis, que van disminuir en un 3,5%. Els robatoris amb força a empreses també van baixar en un 21,4%, mentre que els robatoris a establiments van caure en un 41,7%.

En el cantó positiu, cal destacar que l’augment de la mobilitat no va implicar un repunt de la sinistralitat a les vies del municipi, que van veure com el nombre d’accidents es reduïa en un 34,9%, segons les xifres presentades per la Junta Local de Seguretat, l’òrgan que coordina la seguretat pública a Vilassar de Mar.

A la reunió de la Junta Local de Seguretat, també es va retre compte de la implementació del Pla local de seguretat, que abasta de 2021  a 2024, amb objectius estratègics que incorporen la perspectiva de gènere, disminuir les violències masclistes, així com fomentar la convivència i el civisme. La millora de la mobilitat i de la seguretat viària i l’augment de la protecció davant els riscos naturals són altres dels propòsits que persegueix el Pla Local de Seguretat.