El 150è. aniversari del naixement de Maria Freser es commemora amb diverses activitats

Fa 150 anys que naixia a Vilassar de Mar Maria Ferrés que, per cert, era germana de l’arquitecte Eduard Ferrés. Artista, dibuixant i aquarel·lista que signava les seves obres com a Maria Freser. Per commemorar l’efemèride, l’Ajuntament de Vilassar de Mar dona el tret de sortida de l’any Freser. Podrem conèixer la persona, filla d’una de les cases més riques del nostre municipi, ca l’Aduana, i que ens deixa, de passada, un magnífic retrat de l’època en la qual va viure. Forma part, també, de l’escola vallenca, ja que va viure i morir a la capital de l’Alt Camp l’any 1964 a l’edat de 90 anys.

Tercera de cinc germans, va néixer en una de les cases més acabalades del municipi, Ca l’Aduana. De família de navegants i amb possibles, la Maria va poder dedicar-se a l’art. De fet, els primers anys els va passar al costat de la pinacoteca del Museu Monjo que, per cert, allotjarà una gran exposició commemorativa que s’inaugurarà a les portes de la Festa Major, el 16 de juny.

Serà, doncs, l’epicentre de l’Any Freser. Una gran oportunitat, doncs, per acostar-nos a la persona i l’obra de la vilassarenca. Hi trobarem, dins del Monjo, apunts, dibuixos, gravats i aquarel·les, que són un reflex de la seva època. Destaquen ballets del Liceu i balls tradicionals, oficis de l’època, dibuixos de la platja de Vilassar de Mar, gravats expressionistes que recorden Goya o l’estada de la pintora a Valls.

Maria Freser era el pseudònim amb el qual es va donar a conèixer com a artista, potser per amagar la seva situació de dona de família benestant, ja que procedia d’una saga de pilots i navegants aficionats a les arts i la música.

Tant és així que el seu germà, Eduard Ferrés, que era arquitecte i que té una avinguda al seu nom a Vilassar de Mar, va deixar a Vilassar de Mar un munt d’edificis modernistes.

La Maria Ferrés, la Maria Freser, es va casar amb un arquitecte de Valls, Lluís Homs i, a partir d’aleshores, va començar la seva relació amb la comarca de l’Alt Camp.

Amb el seu traç precís, l’artista vilassarenca ens va deixar testimoni d’una època. Les venedores dels mercats, la platja i, és clar, el món de la música i la dansa, que tant li va agradar. Però també va deixar llibretes en les quals va reproduir la Guerra Civil, tant els milicians republicans com les noies carlistes.

Al marge del realisme, Maria Freser obre la porta a treballs més tenebrosos. Bruixes que ens porten a escenaris d’angoixa, superstició i misteri. S’acostava al surrealisme creixent.

Les obres exposades, al Museu Monjo, i que es podran visitar fins al 28 de juliol, són de la pròpia pinacoteca vilassarenca i del Museu de Valls. L’exposició és comissionada per la  catedràtica d’Història de l’Art, Mireia Freixa i s’acompanyarà amb xerrades i visites comentades. Per exemple, el 28 de juny,  a les 6 de la tarda, hi haurà la xerrada “Artistes contemporànies a Maria Freser: imatges i vivències”, a càrrec d’Elina Norandi, historiadora i crítica d’art. El 5 de juliol (18 h) “La mirada de Maria Freser”, a càrrec de Mireia Freixa. Finalment, el 30 de juny i el 14 de juliol (12 h) es faran visites comentades a l’exposició.

Maria Ferrer signava les seves obres com «Maria Freser», tot i que també com a MF o com a Mari-Clo, ja que el seu segon nom era Clotilde.