Dissabte, xerrada-taula rodona sobre autoconsum solar, organitzada per Babord i GOVI

“Autoconsum solar. Fem de Vilassar de Mar una comunitat energètica amb l’autoconsum solar”. Aquest és el títol de la xerrada, taula rodona que convoquen Babord i el Grup d’Opinió de Vilassar de Mar (el gOvi) per aquest dissabte, a les sis de la tarda, a la Sala Carrau.

Els ponents seran l’arquitecte Jordi Carbonell, Albert Puig, enginyer i impulsor de la Comunitat Energètica de Vilassar de Mar, Pere Galobardes, membre de la Cooperativa d’Energia Sostenible de Sant Pere de Torelló i Agnès Salat, biòloga i membre de Babord.

Sabem que la crisi climàtica és una realitat. Per això, mesures com la de l’autoconsum solar són bones per ajudar a pal·liar el malbaratament energètic. De moment, a Vilassar de Mar, com destaca Jordi Carbonell, ja hi ha algunes iniciatives privades. Ell creu, però, que el consistori hauria de liderar a aconseguir aquesta comunitat energètica. Soler ha explicat que al nostre poble algunes persones, individualment, han posat plaques solars fotovoltaiques a la coberta per fer autoconsum però no hi ha hagut fins ara cap iniciativa municipal ni tant sols col·lectiva.

De la suma del gOvi i de la comissió de Territori i Sostenibilitat de Babord sorgeix la xerrada de dissabte.

L’objectiu de l’acte de dissabte és anar treballant per un canvi de consciència col·lectiu. Es va començar fent xerrades a escoles i instituts del nostre municipi, amb l’objectiu de sensibilitzar els i les joves, es va fer una xerrada en el marc de l’Aula d’Extensió Universitària i ara arriba el moment de la xerrada d’aquest dissabte. Moment, també, per trencar alguns mites al voltant de les plaques fotovoltaiques. I és que, és clar, una cosa és un habitatge propi, és a dir una casa unifamiliar, per entendre’ns, i una altra una comunitat de propietaris, on les decisions són preses pel conjunt de propietaris i a vegades costa una mica més tirar cap endavant algunes decisions.

Per a Jordi Carbonell, la instal·lació de les plaques no és molt car. Recorda que hi ha les subvencions, fins al 60%, que cobreixen els fons Next Generation de la Unió Europea. 

Per tirar endavant aquesta comunitat energètica de Vilassar Mar, Carbonell insisteix en el cabdal paper que hauria de jugar l’Ajuntament. Ha posat com a exemple els terrats dels edificis equipaments municipals, que són cobertes enormes on es poden instal·lar les plaques fotovoltaiques.

Aquest dissabte serà, per tant, una bona oportunitat per resoldre dubtes energètics.