Dissabte, Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans
Dissabte 14 de gener tindrà lloc a la plaça Pau Vila des de 2/4 d’1 de la tarda l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans (Catalunya, País Valencià i La Franja). Aquest acte està organitzat pel Centre d’Estudis Vilassarencs i el GOVI (Grup d’Opinió de Vilassar de Mar) amb la col·laboració d’altres entitats culturals de la nostra localitat.
Amb origen a l’illa de Mallorca l’any 2017, el projecte Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, té per objectiu posar en evidència el drama humanitari de la migració per mar de la gent que ha de fugir del seu país, i fer-ho a partir d’elements destacats del patrimoni cultural com són les torres de guaita.
A Vilassar de Mar, el Centre d’Estudis Vilassarencs (CEV) i el Grup d’Opinió de Vilassar de Mar (GOVI), amb la col·laboració de diverses entitats del municipi, s’han afegit un any més a aquesta iniciativa, atès que el nostre poble conserva una torre de guaita de gran valor patrimonial i, antigament, n’havia disposat de dues més, que s’enderrocaren al llarg del segle XIX.
L’estructura de l’acte és la següent: primer es farà la presentació de l’acte, a càrrec del GOVI, Grup d’Opinió de Vilassar de Mar. Seguidament, el Centre d’Estudis Vilassarencs farà la xerrada “Les torres de defensa de Vilassar”, que tractarà sobre la Torre d’en Nadal i les altres dues torres de guaita que hi havia al Vilassar Antic i de les vuit torres que va haver-hi en el Vilassar històric A la 1 de la tarda es farà la lectura del Manifest, a càrrec de Creu Roja i la Comunitat Musulmana de Vilassar de Mar i posteriorment es farà l’encesa de la Torre d’en Nadal, amb la participació de Mansuets de Foc. L’acte finalitzarà amb la interpretació en directe de la cançó “Viatge a Ítaca”, que és l’himne de l’encesa a tota la costa.
Aquest any es preveu que siguin, aproximadament, 25 els municipis on es faci aquesta encesa.
L’acte compta amb el suport de l’ Ajuntament de Vilassar de Mar i està coordinat per l’Institut Ramon Muntaner
Escolta l’entrevista realitzada a Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs, i conductor del programa “Històries de Mar i de Dalt”, a l’espai l’espai “Parlant de tot”: