Dimecres amb vent del nord-oest, amb intensitat entre moderada i forta

Meteomar ha informat que la jornada d’aquest dimecres 27 de desembre ve marcada per un canvi de temps que aquesta passada nit i matinada ens ha portat pluges minses poc importants, entre dècimes, 1 i 2 litres per metre quadrat com a molt, i sobretot vent del nord-oest, que està bufant d’intensitat d’entre moderada i forta, i que podrien superar els 70 quilòmetres per hora en alguns sectors de la costa, del centre i sud del Maresme. La situació marítima està dominada per la maror a tota la costa, i les temperatures van a la baixa, a mesura que avancin les hores.

Per a demà dijous 28 de desembre, el temps estarà més tranquil, els vents estaran afeblits, hi haurà una mica de mar de fons, i domini del sol durant tot el dia. Com que hi haurà clarianes la nit i matinada, les temperatures mínimes baixaran de forma clara i les màximes també i quedaran al voltant dels 13 graus a les hores centrals del dia.

Per a divendres 29 de desembre, aniran passant bandes de núvols prims, sobretot a primeres hores del dia, però en conjunt, predominarà l’ambient assolellat. Tot apunta a que les temperatures pujaran dissabte i diumenge de forma clara, i seran superiors a les habituals per a l’època de l’any en la que estem.

 

Consells davant de ventades

A casa

Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.

Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

A l’exterior

Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.

Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d’espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir

Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.

Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.

Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.

Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

 

Si feu una activitat de lleure

Aneu amb compte en practicar esports a l’aire lliure.

En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.

Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.

A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l’acumulació de neu, amb l’augment consegüent del perill d’allaus.