Dimarts, xerrada sobre “Els reptes geopolítics del segle XXI”

Dimarts 2 d’abril, a les 6 de la tarda a la Sala Roser Carrau, anirem a jugar escacs. No ho farem amb el mil·lenari joc de peces blanques i negres sinó que contemplarem el món com un gegantí tauler d’escacs. Ens guiarà, entre les caselles, el doctor Antoni Segura, president del CIDOB i catedràtic de Contemporània a la Universitat de Barcelona. Pronunciarà la conferència, organitzada per l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar, titulada “Els reptes geopolítics del segle XXI”. Una reflexió d’entrada, segons ell, de les eleccions europees del proper 9 de juny: ens juguem “molt més” del que podem pensar tots i totes. Escolta l’entrevista al “Parlant de tot”:

Aquesta entitat del nostre municipi que vetlla per la formació continuada, i després del retorn a la normalitat després de les vacances de la Setmana Santa, obre el focus a analitzar els reptes geopolítics que tenim per endavant. No només guerres i conflictes sinó mantenint una mirada el canvi climàtic i en la transició energètica.

El conferenciant és Antoni Segura, especialista en l’anàlisi de conflictes, membre, per cert, de la Fundació Lluch amb seu, precisament, a Vilassar de Mar. Per tant, el catedràtic, que juga a casa,  ja que va viure 19 anys a la nostra comarca, ens fa un primer retrat d’aquest tauler  d’escacs. Assegura que estem, en un moment, de conflictivitat molt alta. Al marge de les dues grans guerres “mediàtiques”,  diu, com la de Rússia i Ucraïna o la d’Israel amb Hamas, Segura recorda conflictes enquistats en el temps, oblidats i paradoxalment extremadament violents com la guerra al Iemen o la guerra civil al Sudan. Tot amanit amb el canvi climàtic i les dificultats, assegura, de cara a executar la transició energètica. Ho resumirà el conferenciant d’aquesta manera: tothom sap que són necessaris els camps de plaques solars o de molins eòlics, però “ningú els vol al davant de casa seva”.

Per tant, no dubta en assenyalar el catedràtic de Contemporània el “moment de crisi” que viu el món. Una situació molt marcada per la guerra entre Ucraïna i Rússia que, a diferència de la d’Israel i Hamas, diu Segura que sí que té moltes implicacions internacionals.

Segura ha subratllat que s’estan fent equilibris perquè enviar soldats d’alguns països de l’OTAN  a Ucraïna suposaria l’entrada en la guerra de l’OTAN i estaríem davant d’un conflicte de difícil aturada. Ha destacat que Putin s’ha col·locat en un carreró sense sortida, ja que el seu poder absolut es podria veure soscavat si les coses anessin malament per a ell.

Segons Segura, la immediatesa amb la qual vola la informació avui en dia -una notícia en tapa una altra,  encara pitjor que la primera, diu- i el fet que ens acostumem a la violència visualitzada als mitjans fa que tinguem, tots i totes, la sensació de normalitzar els conflictes.

Lamenta que les resolucions internacionals costen de fer-se complir i respectar, depenent de si el país sancionat és més o menys poderós econòmicament en aquest tauler d’escacs internacional. I és que organitzacions econòmiques internacionals tan potents com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional van amb peus de plom. A més, assegura Segura, compte amb la Xina. El gegant asiàtic, que no deixa de ser, segons ha destacat,  una dictadura, comença a esdevenir com una mena de banc per a països tercers.

Al marge, no es pot obviar l’ascens dels totalitarismes, del populisme o de l’extrema dreta. Només cal veure, cita, el cas de Milei a la Casa Rosada argentina.

Ha subratllat que Milei arriba al poder impulsat per missatges molt simples i afegeix que el que s’està veient és que les polítiques que està aplicant porten el país a la ruïna.  

Per tant, subratlla, avís a navegants de cara a les eleccions al Parlament Europeu del proper 9 de juny: ens hi juguem molt més del que pensem.

Segura ha manifestat que l’extrema dreta ha comprovat que fora de la Unió Europea fa molt de fred, però el que farà és afeblir la Unió Europea dels mecanismes de solidaritat i d’equiparació social que han estat funcionant al territori.

Una Unió Europea que, per a ell, és molt forta econòmicament, a nivell dels Estats Units o de la Xina,  però molt fluixa políticament

Ha explicat que en termes de mediació i de poder polític, a la Unió Europea no hi ha unes polítiques comunes molt definides en política exterior, hi ha contradiccions, i això fa que la Unió no pugui jugar el paper que li correspondria. Ha manifestat que l’extrema dreta afeblirà la Unió Europea de cara a l’exterior  Segura creu que no hi ha una recepta màgica per a solucionar aquesta conflictivitat. Sense oblidar-nos, diu, d’altres situacions de crisi que -o hem viscut o estem vivint- com el coronavirus, el canvi climàtic o els reptes de la transició energètica