Dijous conferència sobre el naufragi del Vasa

La Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar segueix el seu curs. Demà porta a la Biblioteca Municipal la tercera de les conferències del cicle que enguany està dedicat als naufragis, les seves causes i conseqüències. En concret, demà parlarà de l’enfonsament del Vasa. Joan Martín, a partir de 2/4 de 8 del vespre, donarà a conèixer la història d’aquest vaixell que es va enfonsar durant el seu viatge inaugural.

El Vasa va ser un vaixell de guerra suec construït entre 1626 i 1628 creat amb l’objectiu de dominar el mar bàltic. Va naufragar el 10 d’agost de 1628, el dia en què es feia per primera vegada a la mar. En deixar el moll una ràfega de vent lateral va fer que el vaixell bolqués ja la càrrega que portava, en no estar ben lligada, se’n va anar a l’altra banda del vaixell i també perquè el pes dels canons que tenia va desplaçar el centre de gravetat del vaixell cap a dalt. L’enfonsament del Vasa també es va emportar la vida dels qui el tripulaven.
Al 1956 un enginyer naval el va localitzar i el va rescatar de les aigües i actualment es troba exposat al Museu Marítim suec.

El cicle de conferències finalitzarà la setmana vinent, amb dues de consecutives, el 27 i 28 de juliol, a la mateixa Biblioteca, i que serviran per explicaran els casos del Prestige i el Titanic.

Recordem que la vuitena edició de la Universitat d’Estiu de Mar i Ultramar està organitzada conjuntament per la Universitat Ramon Llull i l’entitat vilassarenca Bricbarca.

Leave a Reply