Diàleg sobre “La reforma del finançament de les comunitats autònomes. L’enèsima oportunitat”

El divendres 24 de novembre a 2/4 de 7 de la tarda la Biblioteca Ernest Lluch acollirà un nou acte del cicle “Diàlegs”, organitzat per la Fundació Ernest Lluch i l’Àula d’Extensió Universitària, amb el suport de l’Ajuntament. En aquest cas, tractarà sobre “La reforma del finançament de les comunitats autònomes. L’enèsima oportunitat”.

Parlaran sobre aquesta qüestió Francisco Pérez García, director de l’IVIE (Institut Valencià d’ Investigacions Econòmiques) i doctor en Ciències Econòmiques de la Universitat de València, i Maite Vilalta, doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona (UB). 

Esteve Oroval, catedràtic d’economia de la Universitat de Barcelona i coordinador del cicle “Diàlegs” ha explicat, en una entrevista al “Parlant de tot”, que el model de finançament que està vigent es va pactar el 2009, amb la necessitat de revisar-lo cada 5 anys.

Ha recalcat que “ni els governs del PP ni els del PSOE s’han atrevit a obrir aquest meló” i que degut a això estem “en una situació absolutament desequilibrada”. Creu que ha arribat el moment de fer aquesta revisió. 

Ha explicat que en aquesta revisió s’ha de tenir en compte el marc general. El primer gran problema és que Espanya té una manca de recaptació. La pressió fiscal a l’Estat és del 38’3 % i la pressió fiscal de la mitjana europea és del 42% del Producte Interior Brut i per tant aquí hi ha una pressió fiscal molt més baixa que en relació a la mitjana europea i això provoca que hi hagi una recaptació més baixa. Ha afegit que a Espanya hi ha més frau fiscal que a la resta d’Europa.

Oroval ha subratllat que la distribució del finançament entre les autonomies està totalment  desequilibrat i ha recordat que aquesta situació provoca l’endeutament de les autonomies, que han de buscar finançament, que ofereix l’Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica.

Oroval considera que s’ha de buscar un nou sistema de finançament que sigui molt més senzill i transparent i intentar eliminar les diferències abismals entre autonomies , buscar l’equilibri i s’ha de disminuir el deute autonòmic que tenen les comunitats.

Ha recordat que fins ara hi ha hagut dues formes d’analitzar les balances fiscals: a través del flux monetari i una altra a través del benefici, que són dos conceptes diferents, i ha afegit que aquesta valoració s’hi han afegit després criteris que són molt dispars. 

El cicle “Diàlegs” compta amb el suport de l’Ajuntament