Aquest divendres 11 març a 2/4 de 7 de la tarda arribarà a la Sala d’actes Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar, organitzat per la Fundació Ernest Lluch i Ajuntament de la nostra localitat el cicle de diàlegs sobre ‘Economia i territori 2022’.
Esteve Oroval, catedràtic d’economia de la Universitat Barcelona, coordinador d’aquest cicle de la Fundació Ernest Lluch i amic de l’Ernest ha estat entrevistat aquesta setmana a l’espai “Parlant de tot”. Ha recordat que quan tenia 18 anys va conèixer l’Ernest, que era el seu professor. Ha subratllat que era molt estimat, molt entranyable i molt polièdric: amant de la música, de l’esport, economista, historiador…
Un dia abans del seu assassinat en mans d’ETA va estar esmorzant amb ell al bar de la Facultat un tallat amb una ensaïmada. Ens ha explicat que quan coincidien tots dos, l’Ernest el renyia perquè l’Esteve no s’havia animat a escriure i a publicar i l’animava a fer-ho.
El cicle s’anomena “Diàleg” perquè aquest concepte formava part de l’essència d’Ernest Lluch
El primer diàleg d’aquest cicle tindrà lloc aquest divendres i tractarà sobre “Ciutats i diversitat, el futur ja és aquí”. Estarà protagonitzat per Gemma Pinyol-Jiménez i Andreu Domingo. Oroval ha explicat que es tracta de dues primeres espases que han treballat molt aquests els temes de la demografia, migracions i diversitat i que posaran sobre la taula les principals qüestions relacionades amb les ciutats i els moviments migratoris.
Gemma Pinyol-Jiménez és llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, MA en Estudis Internacionals i MA en Anàlisi Política per la UOC, actualment és la directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora associada del GRITIM-UPF. És Experta del Consell d’Europa en el marc del projecte Intercultural Cities i coordinadora de la RECI-Red de Ciudades Interculturales. Ha estat directora del Gabinet de la Secretaria d’Estat d’Immigració i Emigració, project manager al Consell d’Europa amb el projecte C4I – Communication for Integration i, amb anterioritat, responsable del Programa Migracions de CIDOB. Experta designada per diferents dictàmens del Comitè de les Regions i del Comitè Econòmic i Social, ha estat vinculada a diferents projectes europeus.
Andreu Domingo i Valls és doctor en Sociologia i actualment subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics (CED), d’on és investigador des de 1984. És director del Grup d’Estudis de Demografia i Migracions-GEDEM. Ha escrit nombrosos articles en revistes especialitzades i és autor de “Descenso literario a los infiernos demográficos: distopía y población i “Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional” obra mereixedora del Premi Ciutat de Barcelona d’assaig el 2015. Amb la publicació de “L’hivern demogràfic ja és aquí: demografia, postveritat i postdemocràcia” (IEC, 2019), es recull el seu parlament de recepció com a membre numerari de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans, llegit el dia 21 de novembre de 2019.
Després de fer-se, aquest diàleg es podrà veure en línia, a través de Youtube.
Oroval ha avançat que els altres diàlegs que completaran aquest cicle tractaran sobre la gènesi de la riquesa i la seva transmissió de generació en generació, al mes de juny, i desigualtat i decreixement, al mes de novembre, i ha agraït el suport de l’Ajuntament i la Diputació a aquest cicle.