Detinguts un home i una dona per presumpta estafa a través del mètode de phishing

 

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home i una dona de 48 i 47 anys, a Vilassar de Mar, que es feien passar per treballadors de banc i que, presumptament, haurien estafat més de 16.000 euros amb el mètode del phishing. El jutge els ha deixat en llibertat amb càrrecs dels delictes d’estafa i pertinença a grup criminal. Les detencions es van produir el dimarts i dimecres de la setmana passada.

Els Mossos van iniciar una investigació ja que van tenir coneixement que els clients d’una entitat bancària estaven patint estafes que gairebé sempre seguien el mateix patró: les víctimes rebien un SMS o una trucada d’un home o dona que es feien passar per treballadors de la seva entitat i després de guanyar-se la seva confiança els facilitaven dades bàsiques que els estafadors necessitaven per dur a terme l’estafa.

Un cop en possessió de les dades, els estafadors suplantaven la víctima a través d’internet per ordenar una retirada de diners en un caixer determinat. S’adreçaven a aquest caixer físicament i mitjançant el codi que havien obtingut prèviament per poder fer la transacció, obtenien els diners en metàl·lic.

Els investigadors van constatar que, tot i que les persones estafades eren d’arreu d’Espanya, les extraccions dels diners en metàl·lic sempre es feien des dels mateixos caixers, ubicats a Vilassar de Mar, el Masnou, Badalona i Barcelona.

Amb tota la informació recopilada, dimarts i dimecres, els Mossos d’Esquadra van fer les detencions a Vilassar de Mar. Els investigadors els atribueixen 45 estafes que van comportar 57 extraccions de diners en metàl·lic per un valor total de 16.100 euros. Les 45 defraudacions corresponen a 45 denúncies que diverses víctimes havien posat en altres ciutats com Barcelona, Pamplona, Alacant, Sevilla i Cartagena, entre d’altres.

Després de passar a disposició judicial el 28 d’octubre els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta ja que els investigadors tenen constància de més de 100 denúncies amb el mateix modus operandi en una estafa total de més de 70.000 euros, l’autoria de les quals encara està per determinar.