Desmantellada a Vilassar de Mar la partida més gran de marihuana de tot l’Estat

Fruit de l’operació d’escorcoll realitzada per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, el passat dimecres 15 de juny a una finca agrícola de Vilassar de Mar, ubicada a tocar del Camí del Mig, s’han intervingut més de 6 tones de marihuana il·legal i s’han detingut 5 persones. És el comís més important de la història de l’Estat Espanyol d’aquesta droga. La parcel·la de conreu de marihuana estava camuflada, com una zona de plantació de cànem industrial, i ocupava un total de 32 hectàrees.

Part de la finca agrícola de Vilassar de Mar, ubicada a l’avinguda del Progrés, polígon 6, parcel·la 9, estava arrendada a una empresa, que té la seu a Sant Cugat del Vallès,  que es dedica a la plantació legal de marihuana terapèutica. Un tipus de planta que es cultiva amb finalitats medicinals i cosmètiques i que no té el principi actiu que la convertiria en droga.

Des de Vilassar Ràdio hem parlat amb l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot. Clot ha manifestat que ofereix tota la col·laboració, des del consistori, a les autoritats.

L’alcalde ha explicat que el consistori no té capacitat legal per a autoritzar aquest tipus d’activitat; ja que les competències rauen en la Generalitat de Catalunya. De fet, expliquen que el 8 de juny de 2020 l’empresa els va informar que es volien dedicar el cultiu de cànem industrial. En no tenir competències en la matèria, l’Ajuntament va traslladar l’expedient a la Generalitat de Catalunya per tal que n’estiguessin assabentats, ja que el Govern català és qui en té les competències. Aquest tràmit es va fer el 25 d’agost de 2020.

Per la seva banda, el 25 de setembre de 2020 l’empresa va demanar a l’Ajuntament una doble llicència. Una per la construcció d’una caseta transformadora, per tant de tenir la potència requerida per a la producció del cànem i l’altra per realitzar una rasa. El nostre consistori, que sí que és competent per atorgar aquestes llicències, va demanar a l’empresa que els acredités l’interès públic de la seva activitat per tal de poder donar-los el permís; ja que la finca està situada en sòl catalogat com a no urbanitzable. En no rebre resposta, fins a data d’avui, el nostre consistori no va autoritzar-ne la construcció.

Des de Policia Nacional i Guàrdia Civil assenyalen que hi havia, a l’empresa, cartells falsos de diferents organismes entre els quals hi havia el de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Del Clot creu que és un document sense cap mena de validesa ni jurídica ni administrativa que haurien col·locat els presumptes delinqüents com a mesura dissuasiva per aparentar una falsa legalitat.

Segons ha explicat la Policia Nacional a Vilassar Ràdio la macroplantació disposava d’un sofisticat sistema de vigilància amb més de 100 càmeres de seguretat que monitoritzaven la finca les 24 hores del dia. En total, Policia Nacional i Guàrdia Civil ha confiscat més de 6 tones de marihuana, 3 i mitja de les quals eren cabdells envasats al buit en bosses termosegellades. També s’han intervingut 305 kg de pol·len. En la pròpia finca, segons la Policia Nacional, es dedicaven a premsar-ho  i compactar-ho per tal de fabricar tauletes d’haixix. De fet, se n’han trobat 17 kg empaquetats en porcions de 100 grams cadascuna,

Policia Nacional i Guàrdia Civil es van endur 100.000 plantes de marihuana; 2.000 de les quals eren plantes-mare, de gran tampany, i 97.000 esqueixos sembrats en safates per a la seva venda o distribució.

A més, la plantació de marihuana estava enganxada a l’electricitat de manera clandestina i, per tant, i donada la magnitud de l’operació estaríem parlant del frau elèctric més important de la història de l’Espanya pel que fa a una plantació il·legal de droga.

Els agents també es van endur de la finca dues armes d’aire comprimit, una arma blanca, dues pistoles tassers, esprais de pebre i 5.385 euros en efectiu. També gran quantitat de material informàtic i audiovisual.

Les cinc persones detingudes s’hauran d’enfrontar a càrrecs com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i de defraudació de fluid elèctric.

Llegeix aquí el comunicat de la Policia Nacional sobre l’operació policial realitzada a Vilassar de Mar.