Descobrim les novetats legislatives per als pisos de compra i lloguer

Darrerament, ha entrat en vigor el Nou decret de modificació de la Llei  d’Arrendaments Urbans, la del lloguer (per entendre’s) i ben aviat ho farà la de Modificació de la Llei Hipotecària. Amb Oriol Contreras, responsable de l’OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor) les repassem abastament. Una primera impressió, segons el nostre expert, és que “són pensades per afavorir els consumidors”, però Contreras lamenta que “es podien haver fet millor les coses”.

Llei Hipotecària

Pel que fa a la modificació de la Llei Hipotecària, Oriol Contreras no es cansa de recordar que “no s’oblidi mai que l’entitat bancària és qui ens ven un producte, en aquest cas la hipoteca, i que, per tant, hi fa negoci”. Ara bé, amb la nova Llei que entrarà en vigor en un parell de mesos, s’hi recullen algunes modificacions que, segons Contreras, ja es veien, dia a dia, en els jutjats com ara la prohibició de la clàusula sòl. També serà obligatori anar al notari abans de signar la hipoteca que hem contractat, per tal que ens l’expliqui.

El notari, en el fons i com remarca Contreras, es limitarà a explicar-nos la hipoteca que comparem. Per això, al responsable de l’OMIC li falta la figura d’alguna persona que ens expliqui perquè aquesta hipoteca i no pas una altra. Una altra de les qüestions noves que fan que Contreras estigui alerta és que ara el banc haurà de fer-se càrrec de les despeses de constitució. Compte perquè el responsable de l’OMIC pensa que acabarà repercutint en el comprador d’una manera o altra

Arrendaments urbans

Pel que fa al decret de Modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans, Contreras admet que vol ser una millora, però lamenta, un cop més, que quedi insuficient. Pel que fa als augments, no podran superar l’IPC anual.

Les noves modificacions legislades tant per al lloguer com la compra de pisos han estat comentades per Oriol Contreras, responsable de l’OMIC, que creua els dits perquè no torni a esclatar la bombolla immobiliària i tornar als efectes devastadors de la terrible crisi que sacsejar el món occidental a partir de l’any 2007.

Pots escoltar la secció en aquest enllaç