Des del Fem Salut abordem les vacunes

L’espai Fem Salut, de Vilassar Ràdio, en col·laboració amb l’Ajuntament del nostre municipi, el CAP Doctor Masriera i les farmàcies vilassarenques afronta, cada 15 dies, diferents temes d’actualitat mèdica amb l’ajuda de professionals del sector. En aquesta ocasió, hem debatut sobre les vacunes: si són eficaces o no, quins tipus d’efectes secundaris poden provocar i hem desmuntat, també, alguns alarmismes al voltant d’aquest medicament que alimenten moviments com els contraris a la vacunació.

La doctora Lluçà del CAP de Vilassar de Mar es mostra favorable a l’ús de les vacunes. Per a ella, s’han mostrat molt eficients a l’hora de prevenir malalties que poden esdevenir molt greus. Admet efectes secundaris, lleus en la majoria dels casos, i assegura que sempre les recomanen, malgrat l’opinió personal que pugui tenir cada professional al respecte. Per la seva banda, la infermera del CAP, Alba Sanvicente, és de la mateixa opinió. Alerta, però, hi ha sectors vacunofòbics que es nodreixen de l’excés d’informació a la qual estem sobreexposats.

Per la seva banda, el científic i farmacèutic Jordi Altirriba subratlla que des de que l’ús de les vacunes s’ha normalitzat, el descens de la mortalitat infantil ha estat brutal. I Altirriba posa, com a exemple, el cas de la poliomielitis.

En qualsevol cas sembla, i segons els professionals asseguts als nostres micròfons que les vacunes són, com a mínim, útils. Amb tot, sempre s’inclina Lluçà per recordar que, pel que fa a la balança, pesa més la prevenció que no pas uns efectes secundaris que, hi són, però sempre molt lleus. De més greus, la doctora, en 30 anys de professió, no n’ha vist cap. Amb tot, és sabut que es poden desencadenar reaccions al·lèrgiques, però el centres de salut estan més que preparats per neutralitzar aquestes reaccions. Xarampió, tos ferina, verola… sembla que la vacuna estrella és la de la meningitis.

Vacunofòbics

A l’altra banda de la balança, hi ha la moda dels vacunofòbics que no volen administrar aquets medicaments preventius als seus fills i filles argumentant que porten mercuri, alumini, que són un negoci i que no passa res per no vacunar o que els seus fills i filles ja estan protegits pel grup. L’argument preferit per aquest sector de la població és que les vacunes poden crear autisme. El científic i farmacèutic Jordi Altirriba ho desmunta de soca-rel. Tot ve d’un estudi publicat a la revista Lancet per un britànic a qui se li va demostrar, a més, presumptes interessos econòmics al darrera.

Un cop escoltada la nostra taula d’experts convidats al Fem Salut d’aquesta casa, sembla clar que les vacunes són necessàries. Ara bé, ens acomiadem recomanat que anem a visitar metges i metgesses, infermers i infermeres i no passem consulta al doctor Google.

Pots escoltar l’espai Fem Salut sencer