Des de l’OMIC ens expliquen com i quan podem accedir a la justícia ordinària per defensar-nos com a consumidors

Oriol Contreras, responsable de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, ha dedicat la seva intervenció mensual a Vilassar Ràdio per explicar com i quan podem accedir a la justícia ordinària per un cas que afecti els nostres drets. Contreras sempre defensa la mediació com a via per a resoldre els conflictes, però recorda que, en cas que l’entesa no sigui possible, sempre ens podem adreçar als jutges.

Contreras sempre recomana que abans d’iniciar un procés davant la justícia, la quantia del bé reclamat sigui força important. A vegades, per 25 euros de reclamació, per exemple, ens pot costar més el farciment que el gall. Això motiva, per exemple, que molts consumidors que veuen alterats els seus drets no reclamin per quantitats petites. Contreras, des de l’OMIC, recorda que la suma de moltes sentències petites pot donar més força davant els tribunals en un futur.

Sobre el paper, podem reclamar des d’un euro. En aquest cas, un pèl extrem, podríem presentar-nos davant el jutge sense advocat ni procurador. Per a reclamacions de 2.000 euros o més ja necessitaríem la cobertura d’aquests professionals. Per a preparar les nostres demandes com a consumidors que ens considerem vulnerats podem trobar formularis que ens guiaran tan als propis jutjats com a Internet.

Advocats i procuradors necessaris, com dèiem, per quantitats superiors als 2.000 euros. Uns professionals bàsics en els judicis. Tant com els pèrits. Són els que determinen  de manera científica l’abast del problema amb influència directa sobre el jutge

El responsable de l’OMIC també vol subratllar que les reclamacions dels consumidors i de les empreses sigui (via mediació, via judicial)  han variat arran de la crisi econòmica. Per exemple, les companyies d’assegurances ara no toleren que la persona que té contractada una pòlissa marxi, pels motius que siguin, sense abonar la resta de mesos que teníem pendent en una reclamació anual.

Pots escoltar l’entrevista sencera en aquest enllaç