Des del 8 de febrer, el confinament és comarcal

El Procicat, dirigit pels Departaments de Salut i Interior, va aprovar la passada setmana, en l’actual context de la COVID a Catalunya, la revisió de les mesures de prevenció i control vigents. La primera de les novetats té a veure amb la mobilitat, en el sentit que des d’aquest dilluns 8 de febrer el confinament és de perímetre comarcal, i no municipal com fins ara. No obstant, es recorda que la mobilitat laboral només està permesa quan no es pot teletreballar i que les activitats socials han de continuar regint-se sota una màxim de 6 persones i que no siguin de més de 2 bombolles de convivència.

La segona novetat és l’ampliació dels horaris d’obertura dels negocis de restauració i hostaleria. En aquest sentit, tant les terrasses com a l’interior, des del 8 de febrer, poden obrir de 7:30h a 10:30h i de 13h a 16:30h. En la resta d’horaris, aquests negocis poden seguir funcionant per a recollida al mateix establiment per part del client o per a lliurament a domicili. A més, es manté el confinament nocturn entre les 22h i les 6h. En l’àmbit dels comerços, es manté el 30% de l’aforament pel petit comerç, que ha de romandre tancat el cap de setmana; també segueixen tancats els centres comercials i els establiments de centres comercials de més de 400 m2. Aquestes dues limitacions, però, no afecten als establiments de venda de productes de primera necessitat i d’activitat considerada essencial; de fet, ara les llibreries s’equiparen a aquests establiments i poden obrir durant el cap de setmana.

Pel que fa a les activitats culturals, museus, biblioteques i sales d’exposicions continuen oberts a la meitat del seu aforament. Cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts es mantenen oberts també a la meitat de l’aforament i un màxim de 500 persones o un miler si la ventilació és òptima. Els actes religiosos i les cerimònies civils segueixen amb un 30% de l’aforament, també amb un màxim de mig miler de persones o d’un miler si la ventilació òptima.

En l’àmbit educatiu, la docència universitària teòrica segueix en format virtual, a excepció del primer curs, en què es pot reprendre parcialment l’activitat presencial. A l’ESO, infantil i primària es manté la presencialitat plena i poden seguir actives les extraescolars que tenen lloc als centres escolars que no trenquin el grup bombolla. 

Pel que fa a l’àmbit esportiu, les instal·lacions i equipaments en espais tancats poden obrir amb aforament al 30% i amb activitats grupals limitades a 6 persones i amb ús obligatori de mascareta. A més, ara també es permet reprendre les competicions que donen accés a categories estatals. Els espais esportius a l’aire lliure romanen oberts amb un aforament del 50% i control d’accés.