Demà es presenta l’audiovisual “Pol Sud sense límits”

L’expedicionari a l’Antàrtida i veí de Vilassar de Mar, Xavier Valbuena, serà el protagonista de la jornada de demà. I és que Bricbarca, el Centre d’Estudis Nàutics de Vilassar de Mar, presenta l’audiovisual de l’expedició “Pol Sud sense límits” demà a l’Ateneu Vilassanès a les 19h. És una oportunitat per veure la primera expedició de discapacitats de la història que va aconseguir arribar al Pol Sud geogràfic el passat 20 de gener.

Aquest vilassarenc, Xavier Valbuena, va viure, possiblement, l’experiència més especial de la seva vida en arribar al Pol Sud. En aquest audiovisual es podrà veure tot el que va envoltar aquesta expedició com les anècdotes i pensaments dels seus protagonistes. Un dels aspectes que més va sorprendre als aventurers van ser les condicions meteorològiques. Valbuena va explicar que, en contra del que pensaven, a l’Antàrtida solia lluir el sol i el vent era testimonial: “aparentment sembla molt innocent, molts dies lluïa un sol esplèndid que no s’amagava”. Però segons Valbuena, el que més sorprèn és el moment en què el fred passa a ser perillós: “habitualment estàvem a -30ºC però hi ha un moment en què el fred és perillós, i sobta perquè es descuides un moment de posar-te bé la caputxa i et ve el company i et diu que tens un principi de congelació a la cara”.
De fet, un dels moments amb més neguit va ser quan Valbuena va sentir símptomes de congelació a l’extremitat amputada i quan un company va patir una gastritis. Però també hi havia moments entranyables que es podran veure a l’audiovisual. La majoria de dies, contactaven amb el Cosmocaixa de Barcelona on hi havia instal•lada una exposició de l’Antàrtida. Les escoles solien visitar aquesta mostra, escoltaven xerrades, els passaven un vídeo i a continuació comunicaven amb l’expedició al Pol Sud. Un dia, una de les escoles que va visitar l’exposició va ser Vaixell Burriac de Vilassar de Mar, i Valbuena va poder parlar amb el seu fill: “a classe cada escola preparava les preguntes i aquell dia vaig atendre jo a aquesta escola, l’emoció va ser brutal ja que sabia que era la seva classe però no sabia que parlaria ell”. Segons Valbuena el va sorprendre que el seu fill parlés amb molta naturalitat i li va dir “hola papi, bon dia”. Pel que fa a les anècdotes, una d’elles va ser les banderes que els expedicionaris portaven per enlairar al Pol Sud, una de les quals era la de Vilassar de Mar: “tothom et dóna la seva bandera i portava una bossa plena”. 
Aquesta primera expedició de discapacitats al Pol Sud és un exemple de valentia i superació. Valbuena es mostra molt orgullós de la seva fita ja que “l’omple veure que pugui haver gent que aquest exemple de superació ho apliqui a la seva vida” i sempre aprofita per encoratjar a tothom a aconseguir el seu Pol Sud: “que cadascú busqui el seu Pol Sud, ja que amb aquest esforç de treball continu no hi ha límit”. La presentació de l’audiovisual “Pol Sud sense límits” tindrà lloc demà a les 19h a l’Ateneu Vilassanès.

Leave a Reply