Del 9 al 22 de maig, monogràfic sobre “La ruta de la seda”

No només de les habituals conferències de dimarts si, dimarts no, viu l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar. Aquest dijous estrenen un dels seus monogràfics, repartits en tres sessions, que se centraran en la misteriosa “Ruta de la Seda”. El professor Borja Pelegero Alcaide, historiador i arqueòleg, ens ajudarà a viatjar, i aprofundir, en aquest intercanvi de productes i de religions entre Orient i Occident que va durar 1.500 anys. Amb ell hem pujat al camell.Des de dos quarts de set de la tarda i, atenció, a la Biblioteca Ernest Lluch, i no pas a la Sala Maria Roser Carrau, començarem aquest viatge per la Ruta de la Seda.

El monogràfic s’obrirà aquest dijous 9 de maig amb la història de la Ruta, continuarà el 16 de maig centrant-se en la circulació de mercaderies i idees i es tancarà el proper 22 de maig explorant els comerciants, peregrins i exploradors.  I amb una sorpresa, les exploracions que es fan de l’antiga Ruta en època contemporània.

La “Ruta de la Seda” és el nom que es dona al conjunt de vies terrestres i marítimes que van comunicar la Xina i Europa durant un mil·lenni i mig. Hi van viatjar mercaderies, però també persones i idees, donant forma a un fascinant mosaic de cultures i pobles. Les mercaderies, especialment les de luxe (sobretot la seda, però també joies i espècies)  eren la raó de ser, però la mil·lenària ruta  va esdevenir una autèntica cruïlla d’intercanvi de cultures i de religions.

De totes les mercaderies que es movien per la ruta, les espècies són les que donaven més marge de benefici (poc pes i molt car), en comparació, per exemple, a la seda.

Tot i que la tendència era que les mercaderies fluïssin d’Orient a Occident, també circulaven productes, com el raïm, i tecnologia a la inversa.

Tota aquesta gran autopista va venir beneficiada per l’establiment de quatre grans imperis: el Romà, el Xinès, el Part (el persa) i un de poc conegut, poc estudiat situat a l’Àsia Central.

L’aparició d’aquests quatre imperis i les seves dinàmiques de relació va propiciar que es produís el moviment de mercaderies, que ja no havien de creuar territoris controlats per tribus, i això cal afegir la demanda de productes exòtics de l’aristocràcia. Mercaderies i productes, com dèiem, destinats a la noblesa i a la reialesa.

Pel que fa a la circulació d’idees, Pelegero ha recordat que, seguint les caravanes de comerciants, hi havia els missioners, que transmetien les religions cristiana, islàmica i el budisme. Per tant, important bagatge religiós ens deixa la misteriosa Ruta de la Seda.

Pelegero ha explicat que, a finals del segle XIX i començaments del segle XX, es produeix l’exploració dels territoris de l’Àsia Central, primer per part dels primers geògrafs i exploradors europeus, i després per part d’arqueòlegs i lingüistes, que van explorar els jaciments arqueològics d’aquesta zona.  

Notícies relacionades

El Festival Floral arriba a la seva tercera edició
28-M:“Més enllà del mirall”, capítol especial de “Fem Salut”, amb Remei Galindo
Aquest cap de setmana, “Annie el Musical”
Baixa l’atur a Vilassar de Mar el 5’46 %