La Fira Argillà 2023 d’Argentona comptarà amb un total de més de 60 expositors, una selecció que, com cada any, procura dur al públic creacions ceràmiques artesanals originals i d’alta qualitat, tant funcionals com més artístiques. Els ceramistes són majoritàriament de Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol, però també hi haurà representants d’arreu del món, com França, Itàlia, Marroc, Eslovènia i Equador.
Com a novetat d’enguany, destaca el retorn al format original de la fira, un recorregut al centre de la vila. En aquest sentit, el director del Museu del Càntir, Oriol Calvo, ha afirmat que aquesta edició consolida “el retorn definitiu a la normalitat”.
Com ha remarcat Quim Capdevila, que s’estrena com a regidor de cultura a l’Ajuntament d’Argentona amb la celebració de la fira, “que l’Argillà tornés als carrers era vital”, ja que representa l’autèntica experiència de la fira, en comparació amb el recinte tancat dels dos anys anteriors, que procurava controlar l’aforament. Així, enguany parades estaran situades a l’avinguda Puig i Cadafalch, el Carrer Gran i el Carrer Torras i Bages, amb activitats a la Plaça de l’Església i la Plaça de Vendre.
Com els anys anteriors, l’organització de la fira es proposa complementar les parades amb activitats que remarquen el valor cultural de la ceràmica.
Així. la fira comptarà cada dia amb demostracions de terrissa tradicional i tallers de torn per als més petits, que es faran a la plaça de Vendre .Oriol Calvo ha destacat l’èxit rotund d’aquests tallers en edicions anteriors, que l’any passat “no van deixar de tenir cua ni un moment fins al final de la fira” i ha subratllat la importància que té per la fira “aconseguir que les noves generacions s’interessin per la ceràmica”.
A banda, per als més adults, també es realitzarà un taller de rakú, en què es pintaran peces ceràmiques que després seran cuites al foc en públic.
Com a novetat, aquesta edició es podrà veure a la plaça de l’Església una acció artística a càrrec de Daniel Caselles. L’artista farà una demostració d’ordir el fang, una tècnica antiga amb la qual crearà peces ceràmiques de grans dimensions. A aquesta mateixa ubicació es clourà la fira, com és tradició, el diumenge al vespre amb la trepitjada de fang.
A banda de l’acció artística d’enguany, la fira Argillà cada any es proposa demostrar les possibilitats artístiques del material ceràmic.
Així, un any més, el museu del càntir acollirà una exposició artística d’alta qualitat. Enguany es tracta de “La certeza oculta”, de María Oriza. Una exposició en què la reconeguda artista contemporània cerca la fusió entre escultura i dibuix, donant lloc a formes innovadores, però que mantenen sempre la simplicitat i la simetria.
L’exposició d’Oriza s’inaugurarà al Museu del Càntir divendres 7 de juliol a les 18h i la pròpia artista estarà a càrrec de les visites guiades de la seva exposició dissabte i diumenge. A banda, durant els dies de la fira, els assistents també tindran l’oportunitat d’assistir a visites guiades de la col·lecció permanent del Museu del Càntir.
També tindrà lloc durant la fira la mostra de cinema Cineràmica. Enguany, s’enfocarà en dos temes: La Factoria de Núvols, un projecte que realitzava mostres de ceràmica cuita a diferents indrets, i el treball de María Oriza, que comptarà amb la presència de l’artista per participar al col·loqui.
El càntir de l’edició d’enguany és obra de la dissenyadora Nani Marquina.
Al seu dia a dia, la dissenyadora se centra en la creació i venda de dissenys tèxtils, per la qual cosa, explica, la creació d’un càntir ha estat “un repte, però també una oportunitat”.
Per al seu disseny, Marquina es va veure impregnada per la tradició artesanal del càntir, després d’haver visitat el museu d’Argentona. Així, el seu disseny presenta la forma tradicional i “fàcil d’entendre” del càntir de barca, però amb un toc modern.
Per aquesta creació la dissenyadora ha treballat en estreta col·laboració amb els artesans, ja que tenia clar que volia que el seu càntir fos “totalment fet a mà”. Aquesta essència artesana de la creació de Marquina és latent en la pinzellada que decora el càntir i que fa que “no n’hi hagi dos d’iguals”.
Donant protagonisme al gest manual de donar forma i pintar el càntir, la dissenyadora vol posar al centre “la capacitat única de l’artesania per fer-nos pensar quines mans hi ha al darrere de la creació i quina és la seva història”.
El càntir de Nani Marquina estarà a la venda durant els dies de la fira Argillà a una parada del recinte firal i al Museu del Càntir, a un preu de 25€.