Del 6 al 13 d’abril, 3a Setmana de la Salut

Fomentar hàbits saludables entre la població i prevenir i informar sobre temes relacionats amb la salut, són els eixos de la Setmana de la Salut, que comença aquest diumenge 6 d’abril i que tindrà com a colofó una gran festa plena d’activitats.

La Comissió d’Estils de Vida Saludables de Vilassar de Mar (premi PAAS de Salut Comunitària 2010), de la qual formen part les regidories de Salut Pública, Ensenyament, Esports, Comunicació, Joventut i Serveis Socials de l’Ajuntament, els centres educatius del municipi i les seves AMPES i el CAP Dr. Masriera, torna a organitzar una setmana dedicada a la salut. Aquest diumenge 6 d’abril una caminada conjunta per una de les rutes saludables del municipi, la ruta del Mar–Vaixell Burriac, servirà per donar el tret de sortida a les diferents activitats. La caminada es posarà en marxa a les 10.30 h, però des de les 10 del matí ja es faran les inscripcions al Museu de la Marina. Acompanyats per la Banda de l’Aula de Música (que s’estrena), els Ssstrèpits i els nans de Vilassar de Mar, serà un recorregut d’uns 4,2 km, aptes per a tothom i per gaudir en família.

Xerrades per prevenir accidents, aprendre a cuidar dels altres, tallers per a pacients amb determinades patologies com diabetis, tallers de cuina, classes obertes a diferents activitats de la Piscina Municipal i d’altres centres esportius de la població o un concurs de cuina seran algunes de les múltiples propostes.

Concurs de cuina, novetat

El concurs de cuina serà una de les novetats d’enguany. Es farà el dissabte 12 d’abril dins la festa de la salut, que tindrà com a escenari l’escola Pérez Sala i que estarà plena d’activitats i tallers. El concurs serà una competició per parelles, en què un dels components haurà de tenir entre 6 i 14 anys i l’altre més de 18 anys, però amb la condició que el protagonista de la confecció del plat sigui l’infant. Amb el concurs es busca fomentar la cuina saludable entre els més menuts. El jurat valorarà la utilització d’ingredients saludables i la seva sana cocció, el sabor i l’aroma de la recepta i la presentació. Les inscripcions, obertes des del 10 de març, a can Bisa (de 9 a 14 h) o per correu electrònic (martacasas@vilassardemar.cat), estan limitades a 20 parellesConsulteu les bases.

Centres educatius

Durant tota la setmana lectiva, els centres educatius, peça clau per transmetre hàbits saludables entre els infants, faran activitats especials amb els seus alumnes, com la visita que organitzen les regidories de Salut Pública i Joventut per als alumnes de primer de batxillerat de l’institut Pere Ribot a la depuradora de Sant Pol i la potabilitzadora de Palafolls. Enguany, a més, els centres de primària s’han implicat en l’elaboració de codis QR que es col·locaran en els diferents pals indicadors que hi ha a les rutes saludables. En total 38 codis QR, que amb dispositius mòbils amb Internet portaran a la pàgina web municipal per donar informació de l’indret i els punts d’interès que s’hi troben al voltant, una informació que ha estat elaborada pel mateix alumnat.

Consells de salut

Aquest any la Setmana de la Salut torna a ser pionera en l’àmbit de la e-salut. En col·laboració amb Infermera virtual, el portal de promoció i educació per la salut del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, oferirà consells de salut dirigits a tota la població que es podran trobar en comerços, espais públics, centres educatius, punts d’informació i equipaments municipals. Mitjançant codis QR, l’equip d’Infermera virtual donarà consells de salut sobre l’alimentació, el lleure, l’exercici físic, etc. D’aquesta manera Vilassar de Mar fa una passa més per la ‘saludabilització’ dels seus espais, una iniciativa que va començar fa gairebé dos anys amb la difusió dels consells de salut de la Infermera virtual a través del web municipal.

Programa d’activitats: 

Dijous 3 abril

19 h Presentació del llibre Nacidas para el placer, de Mireia Darder, directora de l’Institut Gestalt de Barcelona. Botiga Orgànik (c. Sant Josep, 14), amb la col·laboració de la llibreria Índex.

Diumenge 6 abril

10.30 h Inauguració de la Setmana de la Salut, a càrrec de l’alcalde de Vilassar de Mar. Caminada per LA RUTA DEL MAR–VAIXELL BURRIAC de Vilassar de Mar i estrena dels codis QR en els indicadors de les rutes, amb informació de l’entorn (elaborada per les escoles de primària). Punt de concentració: Museu de la Marina. Des de les 10 h, inscripcions i repartiment d’aigua i barreta energètica. La passejada estarà acompanyada per la Banda de l’Aula de Música, els Ssstrèpits i els nans de Vilassar de Mar. Es farà una aturada als Horts d’en Xavi, que conjuntament amb la Botigueta, oferiran fruita als assistents.

Dilluns 7 abril

De 18 a 19.30 h Xerrada: Prevenció d’accidents infantils. CAP Dr. Masriera

19.30 h Classe oberta de SH’BAM. Piscina Municipal (matrícula gratuïta per a qui s’inscrigui aquell dia)

Taula informativa sobre la diabetis. CAP Dr. Masriera.

19.30 h Xerrada del mètode hipopressiu RSF, a càrrec de Mireia Solé Granier, llicenciada en educació física i màster trainer del MH Marcel Caufriez. Cal inscripció prèvia. Biblioteca Municipal E. Lluch

Dimarts 8 abril

De 10 a 11.30 h Taller per a pacients amb tractament anticoagulant (TAO). CAP Dr. Masriera

17.30 h Xerrada: El transplantament de medul·la òssia, a càrrec de la Dra. Marta Torrebadella, responsable del Banc de Cordó i Progenitors. Biblioteca Municipal Ernest LLuch

De 18 a 19.30 h Taller: Cuidar-se per cuidar. CAP Dr. Masriera

19 h Taller de cuina i xerrada sobre productes de temporada: La primavera: del camp a la taula. Restaurant el Terral.

Taula informativa sobre el tabac. CAP Dr. Masriera

Dimecres 9 abril

A les 8.30 h i 19.45 h Classes obertes d’aquagym. Piscina Municipal. (Matrícula gratuïta per a qui s’inscrigui aquell dia).

De 9.30 a 11 h Passegem i fem salut, activitat dins del programa de les activitats de la gent gran, que aquest dia s’obre a tothom. Punt de trobada: pl. de l’Ajuntament

De 10 a 12 h Taller de massatge infantil. CAP Dr. Masriera

17.30 h Xerrada: Alimentació per a una ment i un cos actiu, a càrrec de Carla Ribera. Centre Social Mn. Josep M. Galbany

De 18 a 19.30 h Taller per a pacients diabètics (DM). CAP Dr. Masriera

Taula informativa sobre l’alcohol. CAP Dr. Masriera

Dijous 10 abril  

De 10 a 12 h Taller de massatge infantil. CAP Dr. Masriera

De 18 a 19 h Classe oberta d’hipopressius, a càrrec de Global Trainer. Plaça Picasso.

De 19 a 20 h Classe oberta de TACFIT (mètode de preparació física), a càrrec de Global Trainer. Plaça Picasso

Taula informativa sobre l’exercici físic-PAFES. CAP Dr. Masriera

Divendres 11 abril

D’11.30 a 13 h Activitats físiques per a la gent gran a la platja. Punt de concentració a la Piscina Municipal, per baixar tots junts a la platja. Més informació a la mateixa piscina. Tel. 93 750 69 87.

19 h Sessió oberta de Bollywood, a càrrec de Georgina Vega. Pl. Picasso

Taula informativa sobre l’alimentació. CAP Dr. Masriera

Dissabte 12 abril 

FESTA FINAL DE LA SETMANA DE LA SALUT

De 10.30 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h. Recinte de l’escola Pérez Sala.

Inclourà les següents activitats:

– De 10 a 14 h i de 17 a 21 h Campanya de donació de sang. Bus a l’av. Montevideo, entre Colom i Picasso. (Banc de Sang i Teixits)

– Rocòdrom inflable per a nens i nenes (màxim 12 anys). (Centre Excursionista Vilassar de Mar).

– Exhibició i tastet de judo (12.15 a 14 h), de patinatge (17 a 19 h) i d’hoquei patins (10.30 a 12.15 h). (Judo Vilassar- Club Patinatge artístic Vilassar de Mar- Club Vilassar Hoquei)

– Duatló infantil (+ de 3 anys) en bici i patinet. (Corriol)

– D’11 a 12.30 h Concurs de cuina de la Setmana de la Salut. Inscripcions obertes des del 10 de març. Capacitat limitada a 20 parelles. Pati tancat de la Suïssa de l’Escola Pérez Sala.

– Taula informativa sobre la protecció solar. (Farmàcia Roca 1904)

– Programació especial de Vilassar Ràdio des de l’estand ubicat al recinte, que inclourà presentació del projecte Fem de Vilassar de Mar una vila saludable, de l’equip d’Infermera Virtual. (Vilassar Ràdio)

– 12 h Acte de presentació del Pérez Sala escola verda

I molts tallers divertidíssims:

– CAP: Taller d’alimentació saludable

– Centre Integral de Logopèdia i fonoaudiologia: La salut de la veu

– Blanc Estudi Floral i llibreria Índex: “Plantem salut”. De 12 a 13 h taller Remeis casolans, a càrrec de Cristina Ribas, autora del llibre La farmaciola natural

– Proactiva: Gaudim del sol i del mar amb precaució

– Vilassana (amb la col·laboració de Calia, la Botigueta, el Terral i Mares de Mar): taller per a la creativitat, taller d’automassatge pares-fills i taller d’experimentació amb fruites i verdures.

– AMPA de l’escola els Alocs: Les emocions ens parlen, escoltem-les

– AMPA Escola del Mar: El monstre de colors

– AMPA Pérez Sala: Connecta el cos i la ment

– AMPA Pla de l’Avellà: Coaching en valors per a nens i nenes

– AMPA la Presentació: Net i polit és més divertit

– AMPA Vaixell Burriac: Tots som caganers

19 h Acte de cloenda de la festa de la salut, a càrrec de Màgic Grup Maresme. Inclourà lliurament de premis del concurs de cuina i del concurs escolar de dibuix del gOvi.

Diumenge 13 abril

17.30 h Teatre infantil: “Receptari”, de la cia. Teia Moner (públic familiar). Ateneu Vilassanès

Durant tota la setmana:

– Distribució de kits del plaer, per a una sexualitat segura. Burriac Cafè, bar 1001 i bar Marina.

– Mesura del pes i de la talla. Farmàcies Roca 1904 i Puche Jové.

– Exploracions del sòl pèlvic. Fisio Vilassar

– Teràpia aquàtica, dimarts i dijous, a les 10 h. Piscina Municipal

– Exposició El tabac al descobert. Biblioteca Municipal E. Lluch

Setmana de portes obertes del 7 a l’11 d’abril:

Podeu assistir a les sessions d’activitats físiques dirigides dels següents centres:

– Programa municipal d’activitats físiques dirigides. Informació al Pavelló d’Esports Municipal Paco Martín. Tel. 93 750 08 84.

– Activitats dirigides de la Piscina Municipal. Informació a la mateixa piscina. Tel. 93 750 69 87.

– Gimnàs FITSPORT. Informació al mateix centre. Av. Montevideo, 68. Tel. 93 750 0 277.