Del 22 al 26 de juny, Festa Major de Vilassar de Mar

Arriba la Festa Major de Vilassar de Mar. Durant cinc dies, del 22 al 26 de juny, Vilassar de Mar s’omple de festa amb activitats de tota mena i propostes per a totes les edats, combinant actes tradicionals amb d’altres més innovadors. La proposta de La Rierada, sorgida de diversos col·lectius del poble, es consolida en aquesta tercera edició i torna a enfrontar amistosament els tres sectors en què es divideix el poble: gent pagesa (verds), mestres d’aixa (taronges) i pescadors-contrabandistes (blaus).

 
El dijous 22 de juny es dóna el tret de sortida a la festa. En Pigat i la Lucía, a bord del Sant Ramon, desembarcaran a la platja de l’espigó de Garbí, on seran rebuts per les autoritats locals i representants dels tres sectors de La Rierada i tothom que els vulgui acompanyar. Des d’allà, aniran en cercavila fins a la plaça de l’Ajuntament per escoltar el pregó, a càrrec d’Agustí Martín, president de l’entitat Bricbarca i recentment nomenat rector de la Facultat de Nàutica de Barcelona. La Rumba de Vilassar de Mar, cançó que ja és tot un himne de la vila, tancarà el pregó amb música. La penjada de l’ase Innocenci al campanar de l’església, la xerrada del Centre d’Estudis Vilassarencs, contes per a adults al jardí de la Biblioteca, el concurs de fotografia per endevinar els racons del poble a la plaça de l’Ajuntament i el concert de la Sant Pau Rhum Band al Pérez Sala, centraran el primer dia de la festa.

 

El segon dia estarà marcat per la celebració de la festa dels Països Catalans i l’arribada de la flama del Canigó. La nit de la revetlla de Sant Joan tindrà dues opcions musicals: una, a l’aparcament del Patronat, de la mà de La Rierada, amb els grups Seguirem, Simbiosi, Albercocks i PD Sendo, i l’altra, a l’escola Pérez Sala, amb l’orquestra Centauro.

 

El tercer dia de Festa Major comença amb propostes des de la matinada amb l’actuació de foc dels Mansuets o la xocolatada i la despertada sorollosa amb les colles de l’AVAL. Durant el dia hi haurà ocasió de passejar per la 30a Fira de dibuix, pintura i ceràmica instal•lada al carrer Sant Pau, gaudir del ball de gegants a la sortida de l’ofici, i a la tarda i nit es podrà assistir a un campionat d’scalèxtric, al concert Vilassar sona! de l’Aula de Música, ballar sardanes, anar al correfoc i acabar amb el ball que oferirà La Principal de la Bisbal. Les propostes de La Rierada, a l’aparcament del Patronat, són les actuacions de PD Porco Rosso, Miquel del Roig, Banana Beach i Clotildes.

 

El diumenge 25 de juny, el dia començarà amb la II trobada de cotxes clàssics, la xeringada i escuma, que enguany es trasllada a la plaça Tarradellas, un super tobogan urbà de 100 metres instal•lat al passeig Sant Joan de Mar, la trobada d’embarcacions de vela tradicional i la fira d’americans, que omplirà el carrer Sant Joan i Anselm Clavé amb parades d’artesania, productes d’ultramar i demostració d’oficis artesans. Durant el matí també es farà l’esperada subhasta de peix i l’exhibició castellera, enguany amb els Capgrossos de Mataró acompanyats dels Castellers de Caldes de Montbui. Animacions al carrer i un tast de cuines del món seran altres de les activitats matinals. A la tarda, l’actuació infantil de Noè Rivas, a càrrec de La Rierada, al passeig dels Pins, o posteriorment el concert acústic de Clara Lombao, a més del teatre de la Tropa Teatre amb la comèdia Toc Toc, o la màgia de proximitat de Màgic Grup Maresme a la plaça Picasso seran altres al•licients per no quedar-se a casa. El plat fort de la nit el posarà el concert de Gossos, a l’escola Pérez Sala, presentant el seu darrer treball Zenit.

 

El darrer dia, el dilluns 26 de juny, els actes començaran a la tarda amb una visita guiada a la casa museu Carme Rovira i seguiran amb un espectacle de circ familiar, la despenjada de l’ase Innocenci, el cercavila per acompanyar els gegants a la platja de Palomares, on també tindrà lloc la sardinada popular, la cantada d’havaneres i el castell de focs d’artifici, que acabarà amb l’anunci del sector guanyador de La Rierada. L’any passat van ser els verds, i enguany?

 

Per Festa Major, diversió sense cap agressió
L’Ajuntament, a través de la Regidoria d’Igualtat, vol fer visible el rebuig a les agressions sexistes per Festa Major i posarà pancartes i cartells als diferents espais d’oci nocturn durant la Festa Major. Amb el lema “Per Festa Major, diversió sense cap agressió” o missatges com “Sexi no vol dir sexe”, vol anar més enllà del que és només violència física i posar de manifest el rebuig a qualsevol situació sexista i discriminatòria que es pugui desenvolupar. Davant qualsevol conducta d’assetjament, la persona assetjada o qualsevol persona que ho detecti es pot posar en contacte amb el 112 o la Policia Local 937541020. Des de La Rierada també s’ha treballat aquesta qüestió amb diferents accions.

 

La Rierada
La Rierada és un projecte que va néixer fa dos anys amb la unió dels joves de la Festa’l Burro i l’Assemblea de Festes Reivindicatives. La idea principal va ser la d’implicar a tots els vilassarencs i vilassarenques a construir una festa més viva i participativa, pensada per a totes les edats. El poble es divideix en tres sectors, que es converteixen en tres equips vestits de diferents colors: el blau (pescadors-contrabandistes), el taronja (mestres d’aixa) i el verd (gent pagesa), tots tres antics oficis de Vilassar de Mar. Del que es tracta és d’aconseguir punts i el sector que n’obtingui més serà el guanyador. Enguany els punts es poden aconseguir participant en el concurs de guarniment de balcons i carrers i també lluint el mocador o peces de color del sector al qual es pertany durant determinats actes de Festa Major (consulteu el detall al web http://www.larierada.cat/concurs/). També s’anima a tothom a penjar fotos via Instagram amb els hashtags: #GentAixaVdm17, #GentPescadoraVdm17 i #GentPagesaVdm17. El sector guanyador té dret a guarnir la façana de l’Ajuntament l’any següent.

 

Podeu consultar en pdf el programa de Festa Major. Pel que fa al programa extens, a l’acte del 24 de juny, a les 4.30 h, es fa el següent aclariment respecte a com es desenvoluparà l’acte i amb quines col•laboracions compta:
4.30 h Actuació de foc. Escola Pérez Sala. Cercaviles de l’escola Pérez Sala fins a la plaça de l’Ajuntament i de l’aparcament del Patronat Parroquial fins a plaça de l’Església
En acabar la revetlla a l’Escola Pérez Sala, els Ssstrèpits realitzaran una cercavila fins a la plaça de l’Ajuntament. Serà un recorregut pel poble fent paradeta i esmorzar gratuït a la Plaça Vicenç Casanovas. Aquesta activitat és possible gràcies a la col•laboració desinteressada del Rebost de la Juliette i de l’Espinaler. Després de l’esmorzar, es continuarà amb la cercavila fins l’Ajuntament, amb sorpresa del BardeMar i la xocolatada fi de festa.

 

A més, recordem que, en paral·lel, els Mansuets de Foc realitzaran un nou acte, el corretorrats. És una petita cercavila amb una mica de foc que anirà des de l’aparcament del Patronat Parroquial fins a la plaça de l’Església.