Del 18 al 20 de novembre, “Som de mar”, Festa Major de Tardor

 

Vilassar de Mar es prepara per celebrar la Festa Major de la Tardor aquest divendres, que serà festiu local, dissabte i diumenge. Un munt d’activitats dissenyades, amb les diferents entitats del poble, per a commemorar la independència municipal de Vilassar de Mar l’any 1784. “Som de Mar” és el títol genèric d’aquests tres dies farcits d’actuacions musicals, tallers i un dinar popular per recordar que, ara fa 238 anys, que el nostre poble se separava administrativament de Sant Genís de Vilassar de Dalt.La Festa Major de Tardor recull una proposta que el govern va portar a la plenària de l’Ajuntament l’estiu de l’any passat i que va ser aprovada. Així, el segon festiu local, que sempre s’havia associat a la segona Pasqua, serà aquest divendres. Per tant, tres dies de Festa Major de la Tardor en la qual se subratllaran els aspectes culturals i històrics de l’efemèride que se celebra: la independència municipal del nostre municipi.

Última hora: Degut a la previsió de pluja per aquest divendres a la tarda, l’escenificació de la peça “Vilassar de Mar, ja som independents!”, dirigida per La Tropa Teatre, es farà diumenge 20 de novembre a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Picasso.  

Vilassar Ràdio emetrà un programa especial aquest dissabte d’11 de la tarda a 2 de la tarda i de 4 de la tarda a 8 del vespre.

Esther López, regidora de Cultura de l’Ajuntament, ha explicat en una entrevista a “Parlant de tot” que les activitats s’han preparat conjuntament amb les entitats culturals, socials i esportives i s’ha fet un programa ampli per a totes les edats.López celebra que Vilassar de Mar recuperi aquesta festa major petita. Ha recordat que es va fer un acte l’any 1984, coincidint amb el Bicentenari, i un altre el 2009.

Tot, doncs, a punt a la Plaça Tarradellas, a la plaça Picasso i a la Biblioteca, epicentres de la Festa Major de Tardor, que s’ha estat preparant, ha explicat López, amb moltes ganes i amb molta il·lusió i amb l’objectiu que tothom se senti partícip i pugui gaudir de les activitats.

Repassant les activitats. El “Som de Mar” arrencarà el divendres 18 de novembre a les 6 de la tarda amb la presentació de la Festa Major de la Tardor a la Biblioteca Ernest Lluch, espai en el qual, també, s’inaugurarà l’exposició Maria Ferrés i Puig. Mitja hora més tard, a la Biblioteca, es llegirà el tradicional manifest del Correllengua. Acte seguit, l’historiador i director de l’editorial TresiQuatre Jan Brugueras conduirà la xerrada “Joan Fuster: els Països Catalans i la qüestió nacional”.

L’endemà, el dissabte 19, la Festa Major de Tardor obrirà la porta a la cultura popular, amb el menjar i la música com a grans protagonistes. Es tracta que les diferents entitats de Vilassar de Mar, que ho vulguin, puguin ensenyar i mostrar tot el que fan en una fira que es farà al matí i a la tarda.A les dues de la tarda, i a la plaça Tarradellas, es farà un dinar popular amb paella de verdures i bolets, que anirà acompanyada, a més de pa, vi, aigua i postres. Tot amenitzat amb l’actuació musical de Marcel Marimon com a part del Correllengua. El seu preu serà de 10 euros.I ja al vespre del dissabte 19 de novembre, la música agafa el protagonisme del Som de Mar. A partir de dos quarts de 9 del vespre, Angeladormmm, el grup de versions Covers Band, Mushkaa, Jovedry, Akilon i el DJ Uri Orante.Entre el dinar i la vesprada musical, segueixen les propostes. La cercavila dels Ssstrèpits de l’AVAL, la fira d’entitats, amb diversos tallers entre els quals destaquen el de gegants i timbals, el de fanalets per al 25N Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones i el de màgia infantil, entre altres. La plaça Tarradellas també donarà cobertura a exhibicions de gimnàstica, taekwondo i capoeira.El Consell d’Infants també hi dirà la seva participant de la jornada amb una gimcana pels drets dels infants a la mateixa plaça. A dos quarts de set de la tarda, la Coral Englantina farà un assaig obert. La màgia la posarà el Màgic Grup Maresme amb una actuació per a petits i grans.

“Som de mar” es tancarà el diumenge 20 al migdia amb la donació de diversos veïns i veïnes del poble al Museu Monjo de “L’Estudi de la Porta Angèlica”, una obra d’Enric Monjo, l’escultor que dona nom al museu de Vilassar de Mar. A més, visita guiada pel museu. A dos quarts de vuit del vespre a la plaça Picasso, escenificació de la peça “Vilassar de Mar, ja som independents!”, dirigida per La Tropa Teatre.

Esther López ha animat a tothom a participar del “Som de Mar”. Vilassar Ràdio emetrà un programa especial amb motiu de la Festa Major de Tardor el dissabte matí i tarda.

Escolta l’entrevista realitzada a l’espai “Parlant de tot”: