De Plaça de l’Ajuntament a Plaça de l’1 d’Octubre?

En el marc de l’acte institucional celebrat aquest diumenge per commemorar els fets del passat 1 d’octubre, l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, anunciava la voluntat del consistori, tramesa a través de la Comissió de la Memòria Històrica, de canviar el nomenclàtor municipal. Tres indrets de Vilassar de Mar podrien canviar de nom si el procés participatiu popular que s’obrirà dona suport a la proposta del consistori. Serien el carrer doctor Modrego, la plaça Carles Trias i la plaça de l’Ajuntament que passaria a denominar-se plaça de l’1 d’octubre de 2017.

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, ha passat, aquest dilluns al matí pels nostres estudis, per explicar aquesta mesura que anunciava aquest diumenge. Es començaria, i de moment ho posem en condicional, pel carrer de doctor Modrego i de la plaça Carles Trias. Noms lligats al franquisme. El carrer de Modrego és concebut per l’Ajuntament com una mena de prova de foc. Hi ha pocs veïns i seria com un assaig general, tal i com apunta Del Clot

Acte seguit, es passaria a canviar el nom de la plaça Carles Trias. Aquí, l’Ajuntament ja es trobaria amb més problemes burocràtics. I és que canviar el nom d’un carrer o una plaça no és senzill. Afecta escriptures notarials, serveis, llum, aigua, correus… l’Ajuntament vol evitar al màxim que els veïns i veïnes hagin d’ocupar-se de fer els tràmits. Unes propostes de nomenclàtor, però, que passen si o si per la votació popular com recalca l’alcalde de Vilassar de Mar

I la plaça de l’Ajuntament seria el darrer indret que es rebatejaria. Com a plaça de l’1 d’octubre de 2017. No és una plaça qualsevol, és “la plaça de la Vila”, diu Del Clot. Una decisió que es portarà, insistim, a la Comissió de la Memòria Històrica perquè segons l’alcalde de Vilassar de Mar, el nostre municipi va donar, ara fa un any, “una lliçó de democràcia, maduresa i dignitat”.

Preguntat per com veu el futur del Procés, Damià del Clot creu que s’ha arribat a un moment d’internacionalització sense precedents. De fet, aquest setembre, ell va visitar Suïssa, en companyia d’altres alcaldes per explicar la situació .A banda de visitar la seu de les Nacions Unides a Ginebra, va poder entrevistar amb Marta Rovira, secretària general d’ERC i una altra exiliada, l’exdiputada de la Cup Anna Gabriel.