Als Països Baixos mengen i gaudeixen dels calçots del Maresme. I ho fan de la mà del mataroní i emprenedor Julià Delos. Cada 15 dies, entre 1.000 i 2000 d’aquestes cebes allargades pròpies d’aquesta època de l’any, arriben a ciutats com Eindhoven o Amsterdam des de l’explotació maresmenca de Can Lluch. Ens ha explicat a l’espai “Parlant de tot” com reben els i les neerlandeses el ritual del calçot, el romesco i el porró.
Fa temps que està instal·lat als Països Baixos. Aquests dies, coses del calendari, està molt enfeinat. De fet, té el cotxe ple de calçots i el GPS farcit d’adreces de ciutats neerlandeses com Tilburg, Eindhoven o Amsterdam.
Des del web lacalçotada.com fan difusió de la tradició dels calçots. En aquest web es poden comprar caixes de calçots i els tiquets per assistir a les calçotades que organitzen a diverses ciutats d’aquell país, en els que ofereixen calçots acompanyats per carn o faves a la catalana en versió vegetariana i crema catalana, feta a partir de la recepta de la seva àvia.
Va deixar el seu Mataró ara fa 12 anys. Doctorat de microelectrònica a Eindhoven i a treballar a la totpoderosa Philips. De cop i volta, i com un hobby, els calçots del Maresme es van creuar a la seva vida. Va fer una primera calçotada i va fer l’anunci per Facebook, i s’hi van apuntar cent persones.I de l’anècdota a un model de negoci, ja que va veure que la tradició de menjar calçots anava atraient cada vegada més públic.
Entre 1.500 i 2.000 calçots del Maresme surten, cada setmana, cap als Països Baixos. A més, els experts, asseguren que, aquest 2023, aquestes cebes tenen una qualitat excel·lent. Plantats a la finca de Can Lluch, a les Cinc Sènies de Mataró
I, a poc a poc, les calçotades de la mà d’en Juli es van fent un lloc al nord d’Europa. D’entrada, neerlandesos i neerlandeses ho reben amb un punt d’escepticisme, són una mica reticents. Clar, des de la seva òptica, no sona molt divertit que et convidin a menjar cebes. Un cop es capbussen en el ritual, ja els canvia l’opinió de mig a mig. És el seu model de negoci. Va quallant a molt bon ritme. En Juli Delos recorda que el calçot és un potent motor econòmic català. Mou un volum important de calçots. Tot plegat s’estén com una taca…. de romesco
A les dues primeres setmanes de gener va servir 2.500 calçots. Les comandes en caixes van creixent. En alguna temporada han arribat a exportar 30.000 calçots. Ara, també oferirà el seu producte al Maresme, en breu. Tot, des del seu web.També els pot trobar tant al seu compte d’Instagram i des de ja, a TikTok.
En Juli Delos i els seus calçots maresmencs són revolució als Països Baixos. De fet, la televisió neerlandesa els va fer un extens reportatge de l’informatiu. Ens ha explicat que la notícia dels calçots va entrar en el minut 17 i 14 segons. Picada d’ullet a Catalunya? Es pregunta en Juli.
Ara, la propera aturada d’en Juli és Amsterdam i el seu poderós circuit turístic. Feinada de por té, sobre la taula, aquest mataroní. Un treball que l’ocupa tot l’any: no és tan estacional com ens pot semblar d’entrada.
Quan no és temporada, aprofita per seguir millorant des del backstage del seu web brànding i màrqueting.
Pitet, porró, romesco i calçot… del Maresme.