Aquest dimecres, “Parlant de tot” des del Mercat de Flor i Planta Ornamental

Les roses, especialment les vermelles, seran les grans estrelles de la propera festivitat de Sant Jordi. Una Diada que es presenta, ara mateix, amb aroma de normalitat. El Mercat de llor i la Planta Ornamental de Catalunya, ubicat a Vilassar de Mar, és el centre més important de distribució del sud d’Europa. Tot i que la rosa local va de baixa, (la gran majoria són foranies), el Mercat bull. I ho anirem a veure i t’ho explicarem. És per això que Vilassar Ràdio emetrà dimecres 20 d’abril al matí una edició especial de “Parlant de tot” un especial des de l’interior del Mercat.

Amb el permís dels enamorats i les enamorades, aquest Sant Jordi tindrà un record i un compromís molt especial per Ucraïna. De fet, molts majoristes estan comprant, aquest dia, roses amb els colors blaus i grocs (la bandera ucraïnesa) que simbolitzen el suport a aquest país, el rebuig a la guerra i a l’ocupació russa.

Actes de solidaritat a banda, la rosa vermella serà la gran protagonista. I és que s’albira un Sant Jordi el més normal possible malgrat la situació mundial amb la pujada de preus de les matèries primeres.Un any més, Colòmbia i l’Equador seran els dos països majoritàriament subministradors de roses a Catalunya. Juntament amb els Països Baixos. I és que la producció de rosa local va molt a la baixa. No surten els números a casa nostra.

I és que els floricultors han patit molt les conseqüències de la pandèmia, i queden ja pocs que cultivin roses pensades per a Sant Jordi. A més, enguany, els productors de Vilassar de Mar s’han trobat amb un mes de març fosc, amb poc sol, i amb molt fred. Comptat i debatut, les gelades han deixat molta rosa immadura al roser. Són roses amb un valor afegit, de quilòmetre zero, però costarà trobar-les enmig dels set milions de roses que hi haurà al carrer.

Cal dir que la festivitat en dissabte farà que el volum de venda global de roses disminueixi lleugerament, ja que quan s’escau entre setmana molts comerços, empreses, oficines i entitats bancàries en regalen a la clientela i fan que les xifres totals siguin més grans. Ara bé, lambient al carrer serà del tot festiu i ben popular.

Cal recordar que, comprada a les floristeries, obtindrem una rosa de gran presència, de vermell intens, tija llarga i robusta, ben acompanyada de la seva espiga, uns fullatges i alguna decoració pròpia de la Diada, com la senyera.