Damià del Clot fa balanç dels 8 anys com a alcalde i anuncia que anirà a les llistes d’ERC per al Congrés

Alcalde en funcions, fins a demà a les 12 del migdia, Damià del Clot s’ha acomiadat, avui divendres, oficiosament de la tasca que ha fet els darrers 8 anys al capdavant de l’Ajuntament de Vilassar de Mar. Aquest dissabte traspassarà la vara de primer tinent d’alcalde a Laura Martínez Portell, cap de llista de Junts Estimem Vilassar.

Amb ell, des del nostre magazín matinal, “Parlant de tot”, hem repassat, en una entrevista  la seva trajectòria i sensacions des d’aquell 13 de juny de 2015 quan es va convertir en alcalde. En un to íntim, a estones divertit, en alguns moments sentimental i amb algunes gotes d’agror, Del Clot ha fet balanç de vuit anys de govern d’ERC-Gent per Vilassar de Mar.

Sabem, per exemple, què ha fet avui al matí, al despatx d’alcaldia: ha deixat les claus sobre  la taula, l’ordinador tancat i ha mirat la façana litoral des de la finestra del seu despatx d’alcaldia a l’Ajuntament.Sent nostàlgia i alliberament, han estat uns anys molt intensos que, ha dit, l’han desgastat molt.

Home emotiu, confessa que no ha plorat, com a alcalde, però sí que ha passat moments molt durs, molt intensos. Recorda la covid-19 i les seves conseqüències i l’agost de l’any passat, quan va esclatar el cas de la gimcana nocturna. Ha manifestat que ha estat molt dur l’assetjament que ha patit des de les xarxes socials. Ell era molt actiu en les xarxes i, ara, pràcticament les ha eliminat del seu dia a dia. Ha explicat que hi ha gent que li ha  dit de tot i també ho han notat, malauradament, els seus fills a l’escola.

Amb menys cabell i menys quilos que aquell 13 de juny de 2015, admet que la seva vida social ha estat afectada per la política municipal. Sopars amb amics, amb pares i mares… acabaven sent una extensió de la seva feina diària. Era impossible desconnectar, recorda.

Ara, ha estat escollit número 1 al Maresme de la llista d’ERC al Congrés dels Diputats de cara a les properes eleccions generals del 23 de juliol.  Ara caldrà veure en quin número anirà a les urnes. No és el seu objectiu polític, admet, però no nega que li faria il·lusió encetar aquesta nova etapa.

En qualsevol cas, no deixarà la política. Si no surt anar a Madrid, seguirà des d’un vessant de militant de base i escrivint els seus llibres de temàtica política. De moment, ja ha buidat el despatx d’alcaldia, on tenia una urna, una pilota de bàsquet i també alguns quadres.

No tot ha estat, però -i ara torna a mirar pel retrovisor-  moments dolents. Recorda amb estima moments com les Festes Majors que ha viscut com a alcalde i els dies previs i posteriors al referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

El fidel de la balança? Ha recalcat que en el seu record, els dies complicats s’aniran oblidant, i quedaran els dies feliços. Del Clot creu que ha estat un bon alcalde per a Vilassar de Mar. Com tots, diu, ha tingut encerts i errors. Ha recordat que governar en minoria té una dificultat afegida molt important. Considera que el govern d’ERC-Gent per Vilassar de Mar s’ha mantingut cohesionat fins al darrer dia, que ha estat un alcalde proper, i que les legislatures en què han governat han estat molt complicades.

Ha insistit en què, com a alcalde, ha estat el primer que s’ha hagut d’enfrontar a tres situacions noves que no havien passat mai a Vilassar de Mar:  la covid-19, l’assetjament a les xarxes socials, el procés independentista i les conseqüències del canvi climàtic, és a dir, els efectes devastadors del temporal Glòria. Ha explicat que lamenta la duresa de l’oposició però promet que podria anar a dinar amb qualsevol dels 21 regidors i regidores de l’Ajuntament.

Del Clot considera que deixen un poble molt millor del que hi havia abans d’entrar ERC-Gent per Vilassar de Mar al govern. Ha assegurat que no tornarà mai a la política local. També creu que, amb ell i el seu equip de govern, Vilassar de Mar ha fet un salt de qualitat.

Finalment, un consell a la seva successora, Laura Martínez Portell: que sàpiga dialogar molt (amb els ciutadans, amb el seu equip de govern, amb l’oposició, amb els treballadors de l’Ajuntament) , que no miri les xarxes socials i que trepitgi el poble el màxim possible.

Ha lloat la tasca realitzada per Vilassar Ràdio.

El trobarem, sempre de color verd, la Penya, els Cèltics, el Bàsquet Vilassar i, és clar, la gent pagesa.