Cuina amb Xavi Tomàs (Anxaneta): Mar i Muntanya
INGREDIENTS:
1 Pollastre de pagès a trossos
8-15 gambes vermelles (fot-li 16 garrepa!)
1/2 kg de calamarsons
1 ceba
2 tomàquets
1 copeta de brandi
1 copa de vi blanc
Una mica de Caldo de pollastre
Herbetes! Farigola, romaní… el que us agradi!
Sal, oli d’oliva verge extra i pebre negre
PER LA PICADA:
2 Llesques de pa fregit
3 grans d’all
Un grapat d’avellanes, ametlles, pinyons, nous… el que tingueu o us agradi!
Una mica de julivert
1 quadradet (o 2… o 3!) de xocolata negra. Fem-la d’Agramunt i Visca la Terra!
1 galeta Maria
OPCIONAL:
UN BON GRAPAT DE BOLETS!!
ELABORACIÓ:
1.Primer de tot salpebrem les gambes i el pollastre. Agafem el pollastre i a una paella grossa i bé d’oli l’enrossim. Ara volem el foc al màxim de POWER!, perquè busquem que estigui dauradet per fora però sense cuinar gaire per dins. Un cop enrossit el retirem.
2. Al mateix oli d’enrossir el pollastre, que ara tindrà tot el suc i el gust de la carn hi tirem les gambes. Compte que només les volem marcar per perfumar l’oli! Un cop comenci a fer bona oloreta les retirem. Ja tenim tot l’oli gustoset i perfumat!
3. Ara amb aquest oli anem a fer el sofregit. A foc mig hi posem l’all picadet, tot seguit la ceba també picada i li donem unes voltes fins que la ceba s’estovi (és el moment d’afegir els bolets si heu decidit posar-ne). Ara afegim les tomates (que haurem ratllat prèviament… quina mandra, oi?… Això és cuinar!) i esperem que es cogui la tomata, el que vindria a ser sofregir el sofregit…
4. Quan veiem que ja està tot ben cuinadet i la tomata es separa de l’oli és que tenim el sofregit enllestit. Passem a tirar-hi els calamars, dues voltetes i reincorporem el pollastre i les herbetes (si no voleu que agafi massa gust d’herbes les feu en un farcellet i el retireu abans d’afegir-hi el caldo!). Hi tirem la copeta de brandi, que podem flamejar si volem o simplement deixem dos minuts que perdi l’alcohol. Un cop l’alcohol s’ha evaporat (o cremat) hi tirem la copeta de vi blanc, que cuini uns 10 minuts i afegim una mica de caldo. Compteu que pugui fer xup-xup uns 10 minutets més, així que no en tireu gaire, de caldo, uns 250 cl estarà bé.
5. Anem a fer la picada. No em sigueu cutres i busqueu-vos un morter, que això és Catalunya i a casa nostra no en pot faltar, de morter! Hi posem el pa fregit amb oli d’oliva verge extra a trossos (oli on prèviament haurem fregit els alls vigilant que no se’ns cremin!), la galeta Maria, els grans d’all fregits, una mica de sal, els fruits secs trencats i la xocolata. Vinga a donar-li al morter fins que la picada estigui feta!
6. Ja arribem al final de la recepta! Afegim a la cassola (o la paella) la picada, remenem una mica i deixem que continuï fent xup-xup. Un cop veiem que la cosa està a punt d’estar enllestida apaguem el foc i afegim les gambes. Li fem un (UN) “meneíto” i deixem que la calor residual acabi de coure les gambes. I JA HO TENIM!!!
Recordeu que aquesta recepta és més bona d’un dia per l’altre i en commemoració del Dia Internacional de la visibilització de la Bisexualitat, recordeu que és igual si sou més de mar, més de muntanya o de mar i muntanya! Ningú us ha de fer-ne res del que us agrada menjar a la taula o al llit!