Cuina amb Xavi Tomàs (Anxaneta): Joojeh cabob

BROQUETES-PINTXOS DE POLLASTRE AMB SAFRÀ I LLIMONA

INGREDIENTS:

800 g de contra cuixa de pollastre sense pell. Podeu fer servir pit de pollastre, també.

2 cebes (que picarem a ganivet finament)

Suc d’una llimona (o de dues)

Mitja cullerada de safrà dissolt en aigua calenta, compte!, que hem dit safrà, no colorant alimentari

4 cullerades d’Oli d’oliva verge extra (no pot ser d’una altra manera!)

1 iogurt natural sense sucre

Sal i pebre!

ACOMPANYAMENT:

VERDURES A LA BRASA:
Ceba, tomàquet, pebrot verd… les verdes per fer a la brasa o a la graella que més us agradin!

SALSA DE IOGURT:
2 iogurts + 1 cullerada de maionesa + suc de llimona + sal + pebre + comí + cibulet (opcional).

PREPARACIÓ:

Comencem! Aquesta recepta d’origen iraní, és facilíssima de preparar i perfecta per a un dia de barbacoa en família. Cal dir que és d’aquelles receptes que guanyen molt si la preparació la fem amb un dia d’antelació (mínim 4-6 hores perquè agafi bé el marinat!), així que agafem al jovent de casa i prepararem un bon “kebab”!

A un bol hi posem el suc d’una o dues llimones, l’oli d’oliva, el safrà dissolt i les cebes ben picadetes. Un cop barrejat hi tirem el iogurt.

Agafarem el pollastre i el tallarem a dauets mida pinxito (és a dir aquesta mesura catalana tan maca que és entre poc i massa) i sal empebrem. A continuació li tirem per sobre el marinat i barregem fins que tot el pollastre quedi ben impregnat. Passem a un recipient que pugui anar a la nevera i tapem amb un film perquè no s’oxidi.

Deixem marinar… de 4 a 24 h.

Molt important quan anem a cuinar aquest pollastre iraní és que abans d’anar a la graella hem de tindre la carn ben atemperada. Com fem això?, doncs traient el pollastre de la nevera 1-2 hores abans d’anar a cuinar-la.

Ja només cal anar a la graella, cuinar-la al punt en què la carn ja ha blanquejat per dins i torrat per fora! Podeu cuinar-la directament en forma de pintxito, (la forma tradicional és cuinar-la a una espasa…) o els talls  a la paella.

I les verdures? Les verdures les hem de fer a part, perquè el temps de cocció dels vegetals és diferent del de la carn, i si fem una punxa mixta una de les dues coses quedarà o cremada o crua.

Ja mentre cuina podem preparar la salsa de iogurt si no la teniu ja preparada, que com indiquem a la secció d’ingredients no cal més que barrejar-ho tot i avall!!!

Ja que hi sou, mentre mengeu aquest kebab tradicional i tan saludable (no com la immensa majoria de porqueries que venen als fast foods terribles) podeu parlar amb la canalla sobre el que han vist a la televisió aquests últims dies sobre l’Iran i les protestes als carrers que hi estan havent. Seria bo també animar-los a llegir la novel·la gràfica PERSÈPOLIS, de la Marjane Satrapi, o veure plegats la pel·lícula animada amb el mateix nom estrenada el 2007 i de factura franco-iraní, dirigida per Vincent Paronnaud i la Marjane mateixa.

Salut, força, llibertat i visca la cultura dels pobles, on pesi més l’art, el folklore, la música i sobretot la cuina que no pas la religió!!!!