Crisantems i d’altres flors, per Tots Sants

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya es troba immers en la penúltima campanya de vendes de l’any: Tots Sants. El sector català de la producció i la comercialització de flors i plantes que representa l’entitat afronta l’últim trimestre de l’any amb la previsió que les vendes es reactivin i així saldar el 2011 amb balanç positiu. Aquesta jornada de caràcter tradicional és l’ única del calendari del sector que viu un retrocés pel que fa al seguiment, ja que entre les noves generacions no esta tan arrelat el costum d’acudir al cementiri per Tots Sants portant una ofrena floral.


Tradicionalment, les flors més sol•licitades han estat els crisantems, que al Mercat es venen tant en format de flor tallada com en planta en test. Però, ja fa anys que n’hi ha producció durant tot l’any. Com que és una flor molt versàtil, que presenta varietats molt distintes, encaixa perfectament en jardins, jardineres, rotondes i altres espais públics, i rams i composicions de tot tipus. Enguany, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya en preveu una caiguda de vendes de l’ordre d’un 10% respecte de l’any passat, que productors i majoristes preveuen compensar amb l’augment de vendes d’altres flors, com la rosa, el lilium, el clavell i el gladiol.
La política de preus també està essent de contenció, cosa que està facilitant la sortida dels productes. Quant als crisantems, els marges comercials s’han aprimat encara una mica més, i continuen amb la tendència dels últims cinc anys. D’aquesta manera, el sector vol salvar la jornada.
L’activitat comercial al Mercat també augmenta en el subsector dels complements. Els suports i contenidors per a cementiris, els cons, les corones, les creus i fins i tot els cors, adquireixen protagonisme, ja que són la base sobre la qual les floristes creen els arranjaments florals. Les flors artificials també tenen èxit quan s’acosta aquesta jornada. Encara molts clients porten aquests productes com a ofrena als seus éssers estimats.
En aquesta jornada, les composicions florals brillen amb llum pròpia per tots els racons dels cementiris. És per això que, cada any, dins del cicle Tallers del Mercat, se n’organitza un de dedicat a l’art floral funerari

Leave a Reply