“Cos de dona, medicina d’home”, treball de dues alumnes de l’INS Pere Ribot

T’imagines ser una professora i poder fer classe a dues alumnes? O a l’inrevés. Ser una alumna i tenir una docent només, pràcticament, per a tu?

Això és el que està passant a l’Institut Pere Ribot. La Clara Villar i la Mireia Mena són les dues úniques alumnes d’una optativa nova. La Biomedicina de Primer de Batxillerat.

Fabiana Saboritti és la professora. Sobre la taula, un repte. El primer treball “Cos de la dona, Medicina d’home”. I han vingut a la ràdio a explicar-nos-ho, a l’espai “Parlant de tot”. Escolta l’entrevista:

Saboritti, la docent, explica que l’optativa de nova creació, la Biomedicina, vol donar una panoràmica sobre els aspectes biològics de la medicina, que són els processos genètics, biològics i moleculars que estan darrere dels estats de salut i malaltia. Es tenen en compte, en l’anàlisi d’aquests processos, aspectes com el sistema nerviós, la sang, el sistema immunitari i el desenvolupament sexual de la persona, entre d’altres qüestions.

Tot un repte. La Clara i la Mireia ens expliquen perquè van triar aquesta assignatura: perquè els interessa aquest àmbit de la medicina.

Sota les ordres de la professora, exinvestigadora, per cert, abans d’abraçar la docència, s’han plantejat les dues alumnes desenvolupar el tema “Cos de dona, Medicina d’Home”.

Les alumnes han explicat que, abans de fer aquest treball, no sabien que les proves mèdiques de les investigacions sobre malalties s’havien realitzat en homes però no en dones, sense saber si hi havia algun tipus de diferència.

Exemples pràctics del seu estudi, del seu treball: van aprofundir la seva recerca en les malalties respiratòries, i es van centrar en la malaltia obstructiva pulmonar crònica i es va poder veure que està infradiagnosticada, i en el cas de les dones  se’ls hi acaba donant un diagnòstic d’asma i això pot portar a una mala praxi.

Un altre aspecte, per exemple, és la manera diferent com, a vegades, es pot abordar, des d‘Urgències, un infart de miocardi en un home i en una dona

Quan moltes dones van a urgències i se’ls hi diagnostica un infart, se’l hi atribueix ansietat o problemes digestius, perquè no són els mateixos símptomes que els dels homes.

Altres situacions que han anat descobrint, per exemple, és la mala postura en la que sempre s’obliga a parir a les dones, estirades quan, asseguren, s’hauria de fer a la gatzoneta aprofitant la gravetat i no pensant tant en la comoditat del metge. També han vist com el dolor de la dona és sovint, invisibilitat, i s’acostuma, per exemple, a donar una sobre medicació, per exemple, d’ansiolítics a les dones.

En el cas de la fibromiàlgia, que té una causa desconeguda, a vegades es donen molts diagnòstics abans d’arribar al diagnòstic que correspondria. S’acostuma a donar psicofàrmacs abans de buscar la causa del dolor

La Clara i la Mireia tenen un podcast sobre malalties que pots escoltar al web de l’Institut Pere Ribot.