Consells per suportar l’onada de calor

Ventilar les habitacions, reduir l’activitat física entre les 11 i les 16 hores i beure aigua cada 20 minuts són alguns dels consells del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per mirar de pal.liar els efectes de l’onada de calor que es preveu per als propers dies. Encarem una nova onada de calor, malgrat que no serà tan llarga ni tan dura com la primera que es va viure a finals de juny i que va deixar temperatures superiors als 40 graus en diversos punts del país durant pràcticament una setmana.

El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya dona alguns consells per suportar les altes temperatures previstes. Especialment, cal tenir cura dels col·lectius més vulnerables com nens petits i gent gran.

 

  • Durant les hores de sol, tanca les persianes de les finestres on hi toca directament. Obre les finestres durant la nit per refrescar-la i estigues a les habitacions més fresques.
  • Procura utilitzar algun tipus de climatització per mantenir-te fresc (aire condicionat, ventilador…). Si no tens cap d’aquests elements, intenta passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques, cinema…). Refresca’t sovint amb tovalloles amarades d’aigua.
  • Protegeix-te amb ulleres de sol, gorres, barrets i protector solar. Utilitza roba lleugera (com la de cotó) i de colors clars. És millor que no sigui roba ajustada i sempre que puguis, intenta caminar per l’ombra.
  • Porta sempre aigua amb tu i beu-ne sovint. Mulla’t una mica la cara de tant en tant, fins i tot la roba. Evita trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i no deixis mai ni infants ni persones grans soles al cotxe i amb les finestres tancades.
  • Beu aigua i sucs de fruita, encara que no tinguis set. No prenguis begudes alcohòliques ni amb alts continguts de sucre. Evita els menjars molt calents i els que aporten moltes calories. És molt important beure, cada 15-20 minuts, un got d’aigua fresca (10-12ºC), encara que no es tingui set, i descansar en llocs frescos.
  • Evita sortir al migdia, que és quan fa més calor. Redueix les activitats més intenses en aquest moment del dia també, sobretot a l’aire lliure o en espais sense refrigeració. Les temperatures extremes fan que l’organisme necessiti més energia i, per tant, en les hores de més calor (especialment entre les 11h i les 16h) cal reduir l’esforç físic i intentar fer ús d’ajudes mecàniques i prioritzar-les davant de les tasques manuals.
  • Compte amb aquests símptomes. Esgotament, set intensa, mal de cap o mareig, rampes a les cames, febre o vòmits i pell calenta, vermella i seca. Davant d’aquests signes d’alerta, cal allunyar la persona de la font de calor, abaixar la temperatura de l’entorn, obrir les finestres o engegar un ventilador, treure l’excés de roba, mullar la persona amb aigua, i trucar al 112.
  • Pel que fa a la deshidratació, els símptomes més comuns són mal de cap, sequedat de boca, cansament, dificultat de concentració, intolerància a la calor, augment de la temperatura corporal, cremors d’estómac i taquicàrdia. Si la deshidratació és lleu, beure líquids és suficient. Convé beure’n petites quantitats amb freqüència, sobretot en infants, en lloc d’una gran quantitat de cop perquè pot provocar més vòmits. Els casos greus requereixen atenció mèdica immediata.
  • Si es treballa a l’aire lliure, cal posar-se crema crema solar 20 minuts abans de començar la jornada i regularment al llarg del dia. En aquest cas és aconsellable factor de protecció 30 o superior en les zones cutànies exposades al sol.