Molta precaució de cara a la forta onada de calor que estem patint amb temperatures extremes malgrat ser en plena canícula. Especialment, per avui i demà. De fet, i segons un avís del Meteomar Consell Comarcal del Maresme, aquest dimarts s’esperen temperatures màximes que poden arribar als 36 graus a l’interior de la comarca. A la costa, s’arribarà, i en alguns casos, superar els 33 graus. S’ha activat, doncs, alerta per calor extrema.
Ventilar les habitacions, reduir l’activitat física entre les 11 del matí i les 4 de la tarda i beure aigua cada 20 minuts són alguns dels consells del Departament de Salut per mirar de pal·liar els efectes de la calor. Recorda que, especialment, cal tenir cura dels col·lectius més vulnerables com ara nens i nenes petits i gent gran. Moment d’aplicar-nos i tenir en compte aquests consells.
• Durant les hores de sol, tanca les persianes de les finestres on toca directament. Obre les finestres durant la nit per refrescar-la i estigues a les habitacions més fresques.
• Procura utilitzar algun tipus de climatització per mantenir-te fresc (aire condicionat, ventilador…). Si no tens cap d’aquests elements, intenta passar les hores de més calor en llocs climatitzats (biblioteques o cinemes; per exemple…). Refresca’t sovint amb tovalloles amarades d’aigua.
• Protegeix-te amb ulleres de sol, gorres, barrets i protector solar. Fa servir roba lleugera (com la de cotó) i de colors clars. És millor que no sigui roba ajustada i sempre que puguis, intenta caminar per l’ombra.
• Porta sempre aigua amb tu i beu-ne sovint. Mulla’t una mica la cara de tant en tant, fins i tot la roba. Evita trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i no deixis mai ni infants ni persones grans soles al cotxe i amb les finestres tancades.
• Beu aigua i sucs de fruita, encara que no tinguis set. No prenguis begudes alcohòliques ni amb alts continguts de sucre. Evita els menjars molt calents i els que aporten moltes calories. És molt important beure, cada 15-20 minuts, un got d’aigua fresca encara que no es tingui set, i descansar en llocs frescos.
• Evita sortir al migdia, que és quan fa més calor. Redueix les activitats més intenses en aquest moment del dia també, sobretot a l’aire lliure o en espais sense refrigeració. Les temperatures extremes fan que l’organisme necessiti més energia i, per tant, en les hores de més calor (especialment entre les 11 i les 16 h) cal reduir l’esforç físic i intentar fer ús d’ajudes mecàniques i prioritzar-les davant de les tasques manuals.
• I és que més val prevenir que lamentar situacions desagradables que ens poden afectar la salut. Així doncs, Compte amb aquests símptomes. Esgotament, set intensa, mal de cap o mareig, rampes a les cames, febre o vòmits i pell calenta, vermella i seca. Davant d’aquests signes d’alerta, cal allunyar la persona de la font de calor, abaixar la temperatura de l’entorn, obrir les finestres o engegar un ventilador, treure l’excés de roba, mullar la persona amb aigua, i trucar al 112.
• També cal estar preparat per a possibles deshidratacions. Els símptomes més comuns són mal de cap, sequedat de boca, cansament, dificultat de concentració, intolerància a la calor, augment de la temperatura corporal, cremors d’estómac i taquicàrdia. Si la deshidratació és lleu, beure líquids és suficient. Convé beure’n petites quantitats amb freqüència, sobretot en infants, en lloc d’una gran quantitat de cop perquè pot provocar més vòmits. Els casos greus requereixen atenció mèdica immediata.
• Si es treballa a l’aire lliure, cal posar-se crema solar 20 minuts abans de començar la jornada i regularment al llarg del dia. En aquest cas és aconsellable factor de protecció 30 o superior en les zones cutànies exposades al sol.
L’objectiu, és clar, és evitar el cop de calor. Aquest és un trastorn molt perillós que pot comportar conseqüències molt greus. Fins i tot, la pèrdua de consciència o la mort.
Els símptomes més freqüents són un augment de la temperatura corporal superior a 40 graus, nàusees, vòmits, mal de cap, pell envermellida, calenta i no suada, així com respiració i freqüència cardíaca accelerades. També es poden produir alteracions de l’estat mental o en el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri. Un cop de calor que, en la seva fase inicial, ens deixa esgotament (amb sudoració excessiva), deshidratació (es manifesta amb símptomes com mal de cap, sequedat a la boca, cremors d’estómac o taquicàrdia), rampes, dolors i espasmes musculars i, fins i tot, erupcions cutànies que apareixen per l’excés de suor.
Davant un quadre d’aquestes característiques, hem de trucar ja al 112, el telèfon d’emergències, traslladar la persona afectada a un lloc fresc, mullar-la, ventar-la i hidratar-la; sigui amb aigua; sigui amb sucs.
Per tant, cal cuidar-nos, cuidar la gent del nostre voltant i beure, sovint, un bon glop d’aigua fresca.