Coneixem Llibre Actiu

Ens acostem al Centre de Formació i Prevenció del Maresme, a Mataró, i en concret al Servei de Rehabilitació Comunitària Maresme, que gestiona Llibre Actiu.

Cristina Almerich, coordinadora d’aquest servei, ha explicat que es tracta d’un dispositiu assistencial sanitari que està especialitzat en salut mental que ofereix diferents accions i tècniques de rehabilitació psicosocial. Compten amb dos programes d’atenció: per a joves a partir de 14 anys amb trastorns psicòtics incipients i per a adults, adreçat a persones a partir de 18 anys. Treballen amb diferents nivells d’atenció: individual, grupal, familiar i comunitari. Les persones a les quals atenen els hi arriben diagnosticades amb trastorn mental i addiccions i estan derivades per dispositius de la Xarxa de Salut Mental i Addicions (des d’un centre de salut mental o Hospitals de Dia i Unitats d’Hospitalització). Tracten diferents àrees d’intervenció, des d’on treballen les habilitats i el desenvolupament de noves habilitats, per tant, no només tracten la disfuncionalitat que s’ha generat en aquestes persones pel propi trastorn. Compten amb la implicació de la pròpia persona com a protagonista de la pròpia recuperació.Jaume Rodon, responsable de Llibre Actiu, explica que es tracta d’un punt d’intercanvi de llibres que ofereix llibres de manera gratuïta a totes aquelles persones que vulguin fer intercanvi. A canvi de cada llibre que l’usuari doni a Llibre Viu, l’usuari pot emportar-se i quedar-se en propietat un altre. La gestió del servei i la classificació dels llibres les realitzen vuit voluntaris, que són les persones a què atén el Centre de Formació i Prevenció del Maresme. El límit són 10 llibres al mes.

Els llibres estan classificats en 33 categories: filologia, història, humor, novel·la, memòries, teatre, religió, economia…… en català i castellà.

Llibre Actiu està ubicat al carrer Muntanyà, 79, al barri de Cirera de Mataró i obre de dilluns a divendres de 10 del matí a 1 de la tarda.