Coneixem com treballa l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra

Què fa l’helicòpter dels Mossos? Quines funcions té? Quan s’enlaira? Posen multes? Vilassar Ràdio ha volgut acostar-se a la Unitat de Mitjans Aeris dels Mossos d’Esquadra per conèixer, de ben a prop, aquesta patrulla de suport als companys de terra. La Policia catalana disposa d’un helicòpter propi i en poden gestionar dos més, si les circumstàncies ho demanen, que comparteixen amb Bombers. Són vuit agents per controlar els 32.000 km quadrats que conformen el nostre país. La seva base, Sabadell.

Com és el seu dia a dia? Bàsicament dos grans eixos: donar suport des de l’aire quan se’ls requereix en un operatiu i, en cas que no hi hagi urgències, fer vols de reconeixement preventius diaris especialment sobre infraestructures sensibles com poden ser les vies de l’AVE o instal.lacions claus per a les grans ciutats. Però, quines són les emergències que fan que l’helicòpter s’enlairi? Sobretot, quan hi ha vides en joc.

Una data que la Unitat Aèria dels Mossos té gravada al cor és el 17 d’agost de 2017. Els atemptats de Barcelona i Cambrils. Tots els agents de la patrulla es van presentar a treballar, estiguessin de vacances o no. Fins a quatre helicòpters es van enlairar aquell dia. En Millan ho recorda. Va ser el dia en el qual, diu, “vaig ser testimoni de la barbàries humana”.

La Unitat Aèria dels Mossos d’Esquadra també s’ocupa del trànsit. No amb voluntat sancionadora, com subratlla Millán, sinó que la seva tasca des de l’aire és preventiva i de suport. Armats amb poderoses càmeres poden arribar a veure les cares de les persones. Una tasca per la qual l’helicòpter dels Mossos està d’allò més ben equipat. Fins i tot, amb càmeres tèrmiques que permet veure, per exemple, si una persona és amagada sota un arbre.

La capacitat de reacció de la Unitat és brutal. Des de Sabadell es poden plantar, per exemple, a Lleida capital en una mica menys de mitja hora. Des de la base a la cocapital del Vallès Occidental, el sostsinspector Millan controla totes les incidències i requeriments que els arriben de les diferents comissaries. L’ordre és clara. Trucar-los sempre.

Els agents de la unitat de Sabadell comparteixen espai aeri amb altres helicòpters, avionetes i els trànsits comercials. Darrerament, compten amb un nou convidat que també vola. Els drons no són joguines

Vuit persones estan destinades a la Unitat de Mitjans Aeris dels Mossos d’Esquadra. Patrullen els 365 dies de l’any i la seva funció és la de donar suport a les patrulles terrestres. Quan hi hagi una vida en joc, s’enlairaran.

Pots escoltar l’entrevista sencera aquí.