Concert de Rosa Capilla, aquest divendres a la tarda

Veterana de les tecles i havent viatjat per tot el món amb el seu piano, la vilassarenca Rosa Capilla, una de les millors intèrprets de música clàssica espanyola, ha explicat en una entrevista a “Parlant de tot” aquest dilluns al matí que, ara, a la seva edat “comença a toca una mica bé”. Modesta com poques i amb una autocrítica fora de mida, admet que no ha escoltat mai els seus concerts. Aquest divendres 19 de gener , a les set de la tarda, i de la mà de l’Aula d’Extensió Universitària, oferirà un concert espectacular, que es farà a la Sala Maria Roser Carrau, amb un repertori que ha escollit ella mateixa.

Al concert, hi haurà dues parts ben diferenciades. En la primera interpretarà obres de Chopin i Liszt, entre d’altres. En la segona, deixarà anar els dits per interpretar els seus Enric Granados, Isaac Albéniz i Manuel de Falla

I és que la vilassarenca està considerada com una de les millors, per no dir la millor, intèrprets del món de clàssica espanyola. Sempre molt crítica amb ella mateixa, sempre buscant l’excel·lència admet Capilla que està molt nerviosa de cara al concert de divendres a la Carrau.

El piano forma part de la seva vida. És el meu nuvi, diu. Amiga de la infància, a més, d’una altra de les grans, de Rosa Sabater amb qui estiuejaven juntes. Es consideraven germanes. Tocaven juntes el piano

Sabater, que estiuejava al vilassarenc carrer del Carme, va perdre la vida en un accident aeri a Barajas l’any 1986

Capilla va començar a estudiar música i tocar el piano al col·legi de les Monges, actualment Les Franciscanes.

Després, quan va tenir 14 anys, va anar al col·legi de les Concepcionistes de Mataró. Posteriorment va continuar els seus estudis musicals a l’acadèmia Granados-Marshall a Barcelona, sota la direcció personal del seu director, el mataroní Frank Marshall i va seguir després els seus estudis amb Alícia de Larrocha. Rosa Sabater la va escoltar en un primer concert al Patronat de Vilassar de Mar quan tenia 12 anys i se la va endur a la prestigiosa acadèmia Marshall.

Un cop allà, Capilla explica que va haver de desaprendre tot el que sabia.  Tres mesos només aprenent, entre llàgrimes, aprendre a posar bé la mà. Tres mesos de do re mi fa sol.

Capilla ha  fet concerts a Vilassar de Mar, a  Mataró,  al Palau de la Música Catalana de Barcelona, a Madrid, a altres ciutats espanyoles, a Itàlia, a Alemanya i a Suïssa, entre altres llocs.

Filla adoptiva de les ciutats de Granada i Santiago de Compostel·la, Capilla recorda un concert que la va marcar, que va oferir en un campament militar de la fontera russa, en una plaça.  

La vilassarenca Rosa Capilla assegura que el piano és la seva vida i que, cada dia, el toca. Els grans Falla, Albéniz o Granados. Assegura que ara, el comença a tocar una mica bé. La podrem escoltar, divendres a les 7 de la tarda i a la Sala Carrau. S’acomiada celebrant que Vilassar de Mar la té molt present, “massa pel que em mereixo” ha dit.

El GOVI li va fer un homenatge el 9 de juny de 2022 a la Biblioteca Ernest Lluch, amb el suport del Centre d’Estudis Vilassarenc,  l’Ajuntament, Biblioteca i Rotary Club Vilassar Burriac