Comunicat dels alcaldes de Vilassar de Mar, El Masnou, Premià de Mar i Cabrera sobre la futura configuració de l’N-II pacificada

Els consistoris de Vilassar de Mar, El Masnou, Premià de Mar i Cabrera de Mar han donat a conèixer un comunicat conjunt signat pels batlles d’aquestes quatre poblacions sobre  futura configuració de l’N-II pacificada

El comunicat explica que l’1 de setembre del 2021 quedarà alliberada de peatges la via C-32 a l’altura de la comarca del Maresme i afegeix que aquest fet facilitarà el projecte de pacificació de la Nacional II, una demanda històrica, ciutadana i política del conjunt de la comarca per reconvertir aquesta via en un espai amable per al gaudi dels veïns i veïnes.

Es recorda que ja l’any 2008, els quatre alcaldes van elaborar un escrit conjunt en el qual sol·licitaven, entre d’altres, un estudi sobre el futur de la Nacional II a l’altura dels seus municipis. Anys després, els alcaldes dels mateixos municipis continuen creient necessari treballar de forma conjunta en la futura configuració de l’N-II pacificada per donar la coherència idònia al territori que uneix la capital del Maresme, Mataró, amb el primer municipi de l’àrea metropolitana, Montgat.

Se subratlla que la carretera Nacional II  forma part de la història de la nostra comarca, però en aquests moments cal recuperar-la per posar-la al servei dels ciutadans i ciutadanes. El comunicat destaca que sota un model de nova mobilitat i de sostenibilitat, cal reorientar l’actual traçat de l’N-II per convertir-lo en carrer dins de la trama urbana dels municipis i de connexió secundària entre municipis en el tram interurbà. Els alcaldes expliquen que  creuen en la importància de potenciar de forma clara i definitiva la mobilitat amb bicicleta i amb els vehicles de mobilitat personal, tot definint una via ciclable que uneixi els diferents municipis de Montgat a Mataró.

Afegeixen que amb aquest nou model de N-II, es podran potenciar els eixos socials i econòmics del Camí Ral, amb la reducció del trànsit rodat i l’ampliació de voreres, fet que alhora repercutirà de forma molt positiva en una nova qualitat urbana, ambiental i d’accessibilitat en tota la franja del litoral del quatre municipis.

Destaquen que la pandèmia de la COVID-19 ha posat en valor els espais urbans que tenim a prop de casa, i la importància de prioritzar els espais per a vianants i socials per sobre dels espais utilitzats per vehicles privats i el trànsit rodat. D’aquesta manera, la pacificació de l’N-II es converteix en una intervenció que consideren que és “prioritària, urgent i esencial”.  

Finalment, subratllen que en l’actual situació de pandèmia i la futura creació d’un nou Govern de la Generalitat de Catalunya a partir de les eleccions al Parlament del 14 de febrer, creuen oportú fer aquest comunicat com a representants dels quatre municipis, que consensua un posicionament i unes actuacions conjuntes per començar a treballar en aquest nou escenari a partir d’avui mateix.