Comunicat de Recuperem El Baix Maresme sobre la mobilitat a la comarca després de l’alliberament del peatge

La plataforma Recuperem el Baix Maresme ens ha fet arribar un comunicat de premsa amb motiu de l’alliberament del peatge de l’autopista C-32 per a donar a conèixer el seu posicionament al voltant de la mobilitat a la comarca a partir de l’alliberament dels peatges.

En el comunicat, la plataforma celebra l’aixecament del peatge i la tasca realitzada per assolir aquest objectiu i afegeixen que l’alliberament del peatge “comporta un seguit de riscos, el més important dels quals és que l’alliberament del peatge suposi un increment de la mobilitat motoritzada d’ús privat en totes les vies, incloses les urbanes i les interurbanes en els nostres municipis.

Subratllen que no ens podem permetre augmentar el trànsit contaminant, en un context d’emergència climàtica i que cal reconvertir la carretera Nacional II en una avinguda, un passeig o un “Camí Ral” pacificat per cosir bé les comunicacions entre municipis veïns

La plataforma considera que s’haurien de realitzar actuacions immediates a la NII per reduir de 4 a 2 els carrils per als  cotxes i, en l’espai pacificat, la creació d’un carril bici de Badalona a Mataró, i alhora millores reals i efectives en el transport públic, bus i tren, a la nostra comarca, que passen per la creació de punts reals d’intermodalitat a les estacions de tren amb més  oferta de bus entre els municipis de 1a i 2a línia de costa, a més d’augmentar l’espai  públic per a vianants.

Afegeixen que tenen coneixement que s’estan realitzant estudis previs consultories encarregades tant des de la Generalitat com del Comissionat de Mobilitat del Maresme per començar a pacificar la NII però creuen que hauria d’haver més transparència i participació real de la ciutadania, tant en l’escala municipal com en la comarcal en aquest procés.

La plataforma subratlla que les informacions que circulen no es corresponen, de moment, a cap projecte i afegeixen que no tenen cap garantia que es tradueixin en beneficis per a les persones a curt i mig termini. Afegeix que els preocupa que prevalguin els plans per incrementar els accessos a les autopistes, prioritzant unes infraestructures viàries per la minoria que va en vehicle motoritzat en lloc de les actuacions que poden beneficiar a tothom.

La plataforma lamenta la “falta de voluntat política i de planificació de les administracions” que han  permès arribar a la data d’alliberament del peatge “sense els deures fets”.

La plataforma exigeix que es comenci a actuar  aquesta tardor per aplicar els canvis necessaris, “si cal amb urbanisme tàctic, ampliant les zones per a vianants per a desplaçar-se entre municipis amb suficient seguretat, mentre es redacta el projecte constructiu del carril del Baix Maresme per tal que al 2022 pugui ser una realitat”

Subratllen que la pacificació de la NII no pot quedar supeditada a la construcció de nous accessos a la C32 que facilitin el trànsit contaminant, sense alternatives sostenibles.

Han avançat que les mobilitzacions que fa més d’un any estan portant a terme continuaran a partir de l’octubre amb ocupacions pacífiques de la N-II, bicicletades i manifestacions on compartiran les seves reivindicacions.

La plataforma porta a terme una campanya de recollida de signatures adreçada a totes aquelles persones que vulguin sumar-se a les seves reivindicacions, a través del web recuperembaixmaresme.cat.

La plataforma va néixer de la campanya recuperemlaciutat.com i en formen part persones de diversos pobles del front litoral: El Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera de Mar.

Consulta el comunicat sencer en aquest enllaç