Comunicat de La Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme sobre el pagament del lloguer dels pisos de protecció oficial de Les Pinedes durant l’estat d’alarma

La Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme ha fet arribar ahir dimarts un comunicat de premsa a Vilassar Ràdio en el qual manifesten que l’Ajuntament de Vilassar de Mar dóna l’esquena als llogaters dels pisos de protecció oficial de Les Pinedes afectats per la crisi del coronavirus.

La Xarxa explica que molts d’aquests veïns havien demanat a la Societat Anònima Municipal la suspensió dels pagament dels lloguers durant l’estat d’alarma i que han rebut “amb consternació” un comunicat de la SA municipal, que han qualificat de “veritablement vergonyós”. La Xarxa ha subrallat que la única mesura que s’ofereix a aquests veïns i veïnes és “endeutar-se”, en referència a la moratòria de pagament que els ha proposat la Societat Anònima Municipal.

En el comunicat de la Xarxa, es recalca que la pandèmia ha provocat la paralització total de l’economia i que hi ha milers de persones treballadores afectades per acomiadaments, EROs o ERTOs, que han vist reduïts els seus ingressos de manera radical. També es manifesta que els treballadors i treballadores autònoms estan doblement castigats “per una pandèmia que redueix a mínims la seva activitat econòmica i per un govern que els dona l’esquena”. Quan s’aixequi l’estat d’alarma, afegeixen, “moltes persones no recuperaran els seus llocs de treball o la seva activitat econòmica habitual així com així” i “fer front al pagament dels mesos endarrerits suposarà una pesada càrrega afegida en un context de grans dificultats”. La Xarxa recorda que “molts propietaris particulars han decidit voluntàriament perdonar el lloguer als seus inquilins”

La Xarxa explica que “la SA Municipal addueix problemes de Caixa” i formula en el seu comunicat dues preguntes al govern. La primera és: “han de pagar les famílies vulnerables la gestió absolutament lamentable que s’ha fet de la SA Municipal, arribant a regalar estúpidament diversos milions d’euros a grans empreses privades, a canvi de res?” . La segona és: “Són les famílies castigades per la crisi les que han de sostenir les finances de l’Ajuntament en un poble que és la segona residència de grandíssimes fortunes?”

La Xarxa exigeix a l’alcalde “que no giri l’esquena als llogaters i llogateres injustament castigades per aquesta crisi” i demana que “ara mateix, sense dreceres ni excuses” es procedeixi, en primer lloc, a la suspensió total dels lloguers de març i abril mentre duri l’Estat d’Alarma per a tots els inquilins afectats per la crisi, treballadors acomiadats o amb reduccions salarials, aturats, autònoms i persones vulnerables i, en segon lloc, la pròrroga automàtica dels contractes que finalitzin durant els propers sis mesos.

Finalment, en relació a les mesures preses per la SA municipal d’ajornament del pagament del lloguer dels habitatges de protecció oficial de les Pinedes als inquilins que ho sol·licitin motivadament i expressament, cal recordar que la petició s’ha de fer arribar abans del divendres 10 d’abril. Per a aquestes persones, les quotes de lloguer mensual quedaran suspeses durant l’estat d’alarma i un cop aquest quedi revocat es procedirà al cobrament ordinari de les quotes de lloguer. Les que han quedat suspeses durant l’estat d’alarma es prorratejaran en 12 o 18 mesos, segons l’estudi de cada cas. El consistori ha explicat que podrà establir ajudes extraordinàries, a través de Serveis Socials, un cop fet l’estudi documental i de la situació socioeconòmica de l’arrendatari o arrendatària i la seva família.

El portaveu dels veïns i veïnes que han sol·licitat la suspensió del pagament dels lloguers durant l’estat d’alarma ha explicat a Vilassar Ràdio que no veuen que la moratòria sigui una solució i pel que fa a les ajudes extraordinàries que s’oferiran des de Serveis Socials ha afegit: “ara per ara no tenim cap informació dels criteris ni dels imports d’aquestes ajudes”.