Compte enrere per a l’inici del nou curs escolar 2022-2023

 

El proper dilluns 5 de setembre arrencarà el nou curs escolar 2022-2023 per a l’Educació Infantil i Primària. I ho farà amb novetats: calendari nou, jornada intensiva i doble jornada de vaga convocada de docents, ja d’entrada. La primera, per al dia 7 de setembre, dimecres, que coincidirà amb l’inici de les classes per als nois i noies de Secundària i Batxillerat. La segona convocatòria de vaga de mestres per al 28 de setembre.

L’edició de “Crònica” del proper dilluns 5 de setembre estarà íntegrament dedicada a l’inici del curs escolar.

Deixant l’estiu enrere, el proper dilluns, alumnat i mestres d’Educació Infantil i Primària seran els primers a entrar a les aules per afrontar el curs 2022-2023. Serà el moment de recuperar les rutines; unes rutines, però, que enguany estan farcides de novetats.

D’entrada, la data. 5 de setembre. El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va decidir avançar una setmana la data d’inici i, dos dies després,  el nou calendari també es deixarà notar en el moment en el qual nois i noies de Secundària, Batxillerats i Cicles Formatius, i els seus professors i professores, també s’asseuran a les aules.

Gràcies al nou calendari, l’alumnat guanyarà un dia de vacances de Nadal (començaran el 21 de desembre) i no tornaran a les classes fins al 9 de gener de 2023.

A partir de dilluns vinent, s’aplica l’horari reduït (i durant tot el setembre). Horari intensiu, per entendre’ns. Així, l’alumnat entrarà a les 9 del matí i sortiran a la una del migdia. Davant les queixes, tant de professorat com de les famílies, des del Departament d’Ensenyament han comunicat que, per facilitar la conciliació de la vida laboral, els diferents centres oferiran activitats d’oci fins a dos quarts de cinc de la tarda. Per tant, ara s’estan acabant de perfilar els monitors per cobrir aquestes activitats.

De moment, val apuntar que la comunitat educativa i el Departament d’Ensenyament passen per un moment delicat de relació. Així, els sindicats mantenen. A hores d’ara, la convocatòria de vaga. La primera per al dia 7; amb tots els cursos en funcionament.

Però dilluns vinent, 5 de setembre, i quan els nens i nenes ja siguin a les seves cases després del primer dia lectiu, el professorat està convocat a concentracions de protesta davant dels ajuntaments.

I el 7 i el 28 de setembre, jornades de vaga: amb concentracions davant del Parlament de Catalunya i una manifestació que començarà als Jardinets de Gràcia de Barcelona.

Del 12 al 23 de setembre, els docents faran tancades i assemblees en els centres educatius per decidir quin curs, quina projecció es dona a les mobilitzacions.

I quin és l’objectiu de la vaga? Professors i professores reclamen reduir una hora lectiva a la Primària i revertir totes les retallades, ja que, recorden i segons ells, Catalunya encara no ha recuperat els nivells que hi havia abans de la crisi de 2008.

Per la seva banda, el Departament d’Ensenyament defensa que està decidit a contractar 1.400 mestres més per aquest curs 2022-2023.