Compte enrere per a la posada en funcionament del nou Museu Romà de Premià de Mar

Compte enrere per a la posada en funcionament del nou Museu Romà de Premià de Mar, ubicat en el jaciment romà que va ser descobert a finals de 2000 al carrer Enric Granados, 115, molt al costat del carrer Santiago Rusiñol,  i que es va inaugurar anys després, en concret el 2015, amb el nom de “Museu Romà de Premià de Mar”.  Durant aquests anys, l’Ajuntament de Premià de Mar ha estat treballant, de valent, en diferents fronts en el procés que ha de portar cap a la culminació d’aquest museu i ens trobem ara en les darreres passes d’aquest procés

Recordem que el jaciment és un conjunt arqueològic d’extraordinària singularitat a Catalunya,  format per un edifici de planta octagonal d’època romana tardana que no té paral·lel exacte.

L’alcalde de la veïna localitat, Rafael Navarro, ha explicat que el projecte de museïtzació del museu està finalitzat des de finals de 2021 i el projecte arqueològic està finalitzat des de molt abans. Ha subratllat en quines tres vies estan treballant a hores d’ara: fer les obres finals d’adequació de l’espai, que serviran per deixar totalment enllestit l’equipament; fer treballs de pintura i algun reforç estructural; l’ adequació d’un local ubicat al costat,  que s’ha llogat, i que servirà per fer exposicions temporals, d’aula d’activitats, actuacions relacionades amb el marxandatge del museu. També es farà la licitació del servei de gestió.

Des del consistori volen que no només sigui un museu local o comarcal sinó que esdevingui un  museu de referència a tot Catalunya. La previsió que cap a mitjans d’octubre pugui estar en funcionament. Mentrestant, s’estan fent visites guiades puntuals  i activitats de prova.

 

L’any 2000 es va realitzar la troballa de la finca octagonal d’aquest jaciment, una veritable raresa arquitectònica en un excepcional estat de conservació.  L’edifici octagonal romà de què formava part aquest jaciment va tenir diferents funcions al llarg dels anys, des del segle V dC, quan es va aixecar, fins al segle VI dC. Sembla ser que va ser projectat com a pavelló de rebre, d’un personatge ric de l’època, tal com ho demostra la presència del ‘balneum´, els banys privats de la vil·la, i les habitacions més grans, on s’hi farien banquets. Posteriorment, cap a finals del segle V, es va transformar en centre de producció vitivinícola.

D’aquesta època es van trobar restes d’una premsa, diversos dipòsits i nombroses tenalles per a la conservació de vi. També s’ha demostrat l’ús del jaciment com a forja de ferro i, en una última època, la seva utilització com a necròpolis.  Les excavacions al jaciment van reportar una gran quantitat de material arqueològic: agulles i plaques de bronze, claus, tiges i fulles de ferro, vidre, estris realitzats en os, maons, teules, àmfores, ceràmica comuna i de taula, fragments de columnes o monedes d’època baix imperial.

El nou Museu Romà serà la culminació, per tant, del Museu Romà actual, que va obrir el 2015.