Comença a nadar el projecte Dofins del Maresme

Aquest divendres 8 d’abril, des de les 7 de la tarda, i a la Sala d’Actes del Port de Mataró, es presenta el Projecte Dofins del Maresme, en el marc del projecte Posidònia 2021. L’objectiu de la iniciativa és realitzar i documentar un arxiu de totes les espècies que, des d’ara i fins al juny, desfilaran per la nostra, costa provinents de l’Estret.

La voluntat del projecte Dofins del Maresme és aprofitar la riquesa de la costa de la nostra comarca per registrar, d’una manera oficial, els albiraments que han estat comunicant, de manera informal fins ara, diferents navegants. I és que la zona coneguda com els Canons del Maresme, que és la zona protegida que tenim davant, és molt rica. “Aquests canons tenen una morfologia submarina que fa que es creïn unes condicions on certes espècies acostumen a ser presents durant, fins i tot, tot l’any,” explica Marcel Gubern , divulgador científic.

El Projecte Dofins del Maresme vol, bàsicament, regular els albiraments d’una manera acurada i, fins i tot, científica. Funciona a base de fotografies d’identificació dels cetacis que els navegants es vagin trobant, sobretot imatges de les aletes, i un software específic per poder controlar la presència de diferents individus de diferents espècies. Per poder comunicar els albiraments es demana que els navegants ho facin a través d’un formulari a la seva pàgina web perquè així aquestes trobades siguin vàlides i també una part complementària de l’estudi.

El projecte Dofins del Maresme aportarà molta informació. Fins i tot, es podran tenir controlats aquells animals malalts que, a vegades, busquen la protecció de la costa. “És molt important la localització,” remarca en Marcel Gubern. “Perquè no totes les espècies són residents de la zona dels Canons del Maresme i com més informació complimentaria a l’estudi puguem obtenir, millor.”

I és que a la nostra costa, des d’ara i fins al juny, és un bon moment per veure un munt d’espècies (unes de residents i altres que migren). Com per exemple dofins mulars, dofins cap d’olla, catxalots i, fins i tot, alguns rorquals a la primavera, que és la temporada on, habitualment, aquests animals fan la migració des de l’Estret.

Podeu assistir a la presentació del Projecte Dofins del Maresme, avui.