“Colpisme. De la violència militar al Lawfare judicial”, nou llibre de Damià del Clot
Amb el seu darrer llibre “Colpisme. De la violència militar al Lawfare judicial”, l’escriptor, advocat i exalcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, tanca la trilogia que ha publicat i que neix de la seva tesi doctoral. “Colpisme”, prologat i presentat aquest estiu per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, arrodoneix un cercle que va arrencar amb el seu primer llibre, “Lawfare: l’estratègia de repressió contra l’independentisme català” i va seguir amb “Anatomia del Deep Estat Espanyol”. Ha vingut al nostre magazín matinal “Parlant de tot”, per a presentar-nos aquest nou llibre.
L’exalcalde de Vilassar de Mar ens ha explicat que en aquesta trilogia es capbussa en les clavegueres de l’Estat Espanyol, trilogia que tanca amb aquest nou llibre, “Colpisme” . Les tres obres tenen com fil conductor, ha dit, la Cara B , “el clavegueram de l’Estat Espanyol quan s’ha hagut d’enfrontar a les demandes justificades, democràtiques i absolutament legítimes de l’independentisme català”.
Argumenta que cada cop que, històricament, Catalunya ha volgut fer un pas endavant políticament, sigui més autogovern, sigui independència, s’ha trobat amb alçaments militars. Cita el cop d’estat de Primo de Rivera (1923), l’alçament del General Franco (18 de juliol del 36) i l’assalt del tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero el 23 de Febrer de 1981. Un 23-F que no triomfa militarment però que, segons Del Clot, compleix els objectius que s’havien marcat, el cafè per a tothom “diluint el poder autonòmic català i basc dins les 17 comunitats autònomes, de règim comú i acaba assimilant allò que la Constitució diferenciava, les nacionalitats i les regions” i recorda que el 24 de febrer de 1981 el Tribunal Constitucional publica una sentència “on queda plasmada aquesta assimilació, quan el tribunal diu que l’autonomia no vol dir sobirania”.
Del Clot defensa que estem vivint, a Catalunya, una situació semblant, un cop d’estat, “quan els jutges no volen aplicar una llei d’amnistia perquè consideren que no és una llei que compleixi els objectius que ha de complir una llei d’amnistia, que és perdonar” i “volen venjança i no admeten el perdó com a forma d’expressió política de la voluntat de reconciliar”.
La tesi principal que trobem en el seu darrer llibre és que, per a ell, les grans decisions de país no les prenen ni els polítics ni les diferents cambres. Assegura que qui les pren és el Poder Judicial, del qual diu que “no té legitimitat democràtica directa perquè s’hi accedeix al Poder Judicial a través d’unes oposicions que tenen un cert component elitista i molt viciat”.
Vivim, conclou, en un estat judicial. Això el porta a parlar de la cosina germana de l’estat judicial, la democràcia legalista.
Considera que els jutges apliquen les lleis segons la voluntat que, com en el cas de la Llei de l’Amnistia, no és la dels parlaments i afegeix que “queda en mans dels jutges aplicar la llei, segons la seva pròpia voluntat”.
Segueix defensant que el cop d’estat segueix, que és permanent, que ja no és militar amb tancs i exèrcit al carrer, sinó de vellut, que no es noti. Diu que el poder togat no actua sol, sinó que compta amb el suport d’una “trama civil que anticipi els efectes del cop d’estat”, en la qual, ha dit, hi ha “mitjans de comunicació, tertulians, que mantenen un relat guerracivilista”
El que es va aconseguint, a poc a poc, segons Del Clot, és que “la societat normalitzi situacions d’excepcionalitat política i jurídica que en un sistema de drets i llibertats fonamentals no s’haurien de tolerar”.
En aquest sentit, Del Clot, que a banda d’exalcalde de Vilassar de Mar i escriptor, és advocat, recorda, per exemple, que el Tribunal Constitucional “hauria de decidir sobre el dret i no en base a si els jutges són conservadors o progressistes”.
“Colpisme”, ha estat prorrogat i presentat per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que pertany a un espai polític (Junts), que no és el de Del Clot, que és militant d’ERC. Ell aposta en tot moment per un independentisme unitari. No només polític, sinó social, cultural, d’entitats, de persones individuals…
Ha subratllat que si no es torna a un escenari d’unitat no s’aconseguirà l’objectiu que es busca. Creu que és un error la lluita entre partits independentistes i que la unitat “ha de tendir cap a una llista unitària al Congrés dels Diputats, al Parlament Europeu, i també, si és possible, al Parlament de Catalunya”.
El proemi de “Colpisme” ha estat escrit per Jaume Alonso-Cuevilla. L’obra ha estat editada per Voliana.
Abans de marxar dels nostres estudis, Damià del Clot ens deixa una exclusiva. Ja té pràcticament acabat, falten els darrers serrells, el seu proper llibre. Analitzarà el present i futur del Girona Futbol Club i la dimensió política i social que té. Ens endurem alguna sorpresa sempre relacionada, ja coneixem Del Clot, amb el seu àmbit polític. Entre altres qüestions, recorda que el Girona debuta a primera divisió el 2017, l’any fort del procés independentista, i que Puigdemont és soci d’honor del Girona.