Club de lectura virtual de lectors vilassarencs i venecians

La Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar, en col·laboració amb el Diplocat, ha encetat un club de lectura virtual amb persones lectores catalanes i venecianes. Una idea absolutament novedosa d’intercanvi cultural i lingüístic. De moment, han començat amb una novel·la de Coia Valls i seguiran amb obres de Martí Gironell i Núria Pradas. Ens ha parlat sobre aquesta interessant iniciativa cultural l’escriptora i treballadora de la biblioteca Silvia Cantos, conductora de l’espai literari “Històries” a Vilassar Ràdio i Ràdio Argentona.

La última setmana de febrer va començar aquest club de lectura virtual italo-vilassarenc que, durant uns quants mesos, unirà Vilassar de Mar amb Venècia. La quarantena de participants comencen compartint el llibre Amor prohibit de l’escriptora de Reus Coia Valls. Cada persona lectora escull, segons la seva llengua, la traducció que més li convé. El pont dels jueus, de Martí Gironell, serà la segona obra que llegiran i acabaran amb Somnis a mida de Nuria Pradas.

Silvia Cantos explica que ja existien alguns clubs de lectura internacional amb un format més modest. Lectors anglesos, per exemple, podien llegir un llibre d’un autor o autora catalans traduït a la llengua de Shakespeare. Ara, però, la novetat és, segons ha explicat Sílvia Cantos, que “escullen lectors de dos països que estan llegint el mateix en la seva llengua”. L’objectiu és “fer comunitat entre països que no només s’agermanen en la lectura, sinó també ho fan a través de la cultura”  

A més, la proposta no s’atura entre sessió sessió, com destaca Cantos. Tenen una comunitat  en una plataforma on entre tertúlia i tertúlia tenen un espai de trobada.

I, és clar, un motiu d’orgull que la Biblioteca Ernest Lluch hagi obert el foc. Altres països ja s’hi ha interessat en aquest model per implicar persones de diferents indrets.

De moment, ja es comencen a albirar altres projectes. Seguir la proposta amb lectures temàtiques i apostar per les famílies, perquè tots els integrants de les famílies hi participin.

Cantos ha explicat que quan passi la pandèmia i la situació ho permeti, tenen la idea de buscar un punt en què es puguin trobar i conèixer personalment ls lectors catalans i italians que han participar en aquest projecte.  

I és que la intenció dels organitzadors passa perquè la lectura virtual tingui continuïtat creant clubs de lectura virtual a altres països.

És una iniciativa de l’entitat Sant Jordi a Casa, la Universitat Ca’Foscari de Venècia, la Biblioteca Errnest LLuch de Vilassar de Mar, la delegació de la Generalitat a Itàlia, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilassar de Mar.