Centenars de persones surten al carrer en l’aturada del 3 d’octubre

Sense cap mena d’incident. Vilassar de Mar va viure, aquest dimarts passat 3 d’octubre, una jornada de protesta silenciosa i pacífica per mostrar el seu rebuig a les càrregues policials succeïdes el passat diumenge 1 d’octubre durant les votacions en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Comerços i establiments tancats en la seva gran majoria, talls a la NII i concentració multitudinària a la plaça de l’Ajuntament van ser els ingredients per un dia atípic.

Ahir, i responen a la crida d’aturada general, la nostra població presentava un aspecte semblant a un diumenge a la tarda pel que fa a l’obertura d’establiments. El seguiment de l’aturada va ser pràcticament total al nostre municipi, si bé cal mencionar que aquells comerços o locals que van apostar per treballar o ho van fer amb total normalitat, o ho van fer a mig gas.

En un dimarts en el qual no hi havia escoles, els centres educatius de Vilassar de Mar es van sumar a la protesta, una munió de nens i pares van inundar els carrers del nostre municipi. Sobre les 11 del matí, i en un to pacífic i festiu, es va procedir al tall de la N-II, davant de la plaça de l’Ajuntament.

El plat fort va arribar a les sis de la tarda quan, en una plaça de l’Ajuntament plena com un ou, es va fer la concentració de repulsa per la violència policial del passat 1 d’octubre. Una urna va presidir la trobada i es va convertir en encara més protagonista quan es va convidar els assistents a omplir-la de desitjos. Les intervencions dels Strèpits i de l’AVAL van aportar un plus festiu a una jornada tranquil.la.

L’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, va fer un discurs molt dur de rebuig de la violència, va fer una crida a seguir les mobilitzacions en un to pacífic i va lamentar l’actuació de la premsa espanyola que, segons ell, desvirtua la realitat que vivim a casa nostra. Damià del Clot, que al matí havia assistit als actes de suport a l’alcalde de Dosrius ferit per la Guàrdia Civil diumenge passat, va cedir la paraula a la regidora i segona tinent d’alcalde Montse Gual, que va voler destacar el civisme i el tarannà tolerant de Vilassar de Mar en particular i de Catalunya en general.

El moment més emotiu va ser veure la plaça plena en silenci i amb les mans alçades cantant la peça “Imagine” de John Lennon. “Els Segadors”, himne nacional català i “L’Estaca”, cançó protesta de Lluís Llach, van ser el preludi d’un nou tall de carretera un cop més, sense incidents.L’Ajuntament de Vilassar de Mar va operar aquest dimarts en serveis mínims i Vilassar Ràdio, l’emissora municipal, va emetre tot el dia fil musical en repulsa a la violència.

(Text: Joan Escofet)