“Cent anys de sardanes”

L’entitat Amics de la Sardana finalitza la temporada de sardanes dissabte 24 d’octubre a 2/4 de 7 de la tarda amb un concert que tindrà lloc a l’Ateneu Vilassanès amb la cobla Sabadell, sota la direcció del reconegut músic i compositor, instrumentista de flauta i flabiol, Bernat Castillejo. La Cobla Sabadell presenta el concert “Cent anys de sardanes” on es podrà sentir una mostra en forma de contrast entre sardanes composades justament fa un segle i les actuals.

 La sardana llarga i la cobla tal i com la coneixem va néixer a l’Empordà a la segona meitat del segle XIX, però va ser justament fa cent anys quan aquesta música va arribar a Barcelona, a partir de l’interès del moviment noucentista a identificar-lo com a dansa nacional.

Aprofitant també el centenari de la mort d’un dels pioners empordanesos de la sardana i la cobla, en Pere Rigau “Barretó”, que va morir el 1909 amb més de 400 sardanes en el seu catàleg, quasi totes elles oblidades, en la primera part del concert s’interpretaran tres sardanes seves, juntament amb altres tres, composades precisament el 1909 per tres figures de l’època, els empordanesos Josep Serra i Juli Garreta, i el barceloní Joan Lamote de Grignon.

Des de llavors la sardana s’ha mantingut sempre viva, amb èpoques daurades com els anys vint i també els setanta i vuitanta. La segona part del concert estarà dedicada als compositors actuals, que no tenen té més de 50 anys i que presenten un estil que ha anat evolucionant juntament amb altres corrents musicals: Francesc Cassú, Jordi Molina, Joan Jordi Beumala, Francesc Teixidó i Carles Raya, membre de la Cobla Sabadell.

Leave a Reply