Cap de setmana amb descens de les temperatures

Meteomar ha indicat que avui divendres, al Maresme, es produirà un descens de les temperatures; demà dissabte el fred serà el normal per les dates en què ens trobem i diumenge tindrem una jornada assolellada però amb fred.

Divendres 13 de gener, la nuvolositat serà entre variable i abundant a primeres hores del dia amb clarianes que s’aniran imposant al llarg del matí. A la tarda apareixeran nuvolades al centre i nord del Maresme. Durant el matí no es descarten precipitacions en forma de ruixats febles i aïllats als nord de la comarca. Durant la resta del dia no se n’esperen. Els vents seran lleugerament moderats, força 2 a 4, de component Nord-oest al Maresme Sud i de l’Est a Nord-est al Maresme Nord. Mar en estat de maror amb àrees de mar de fons. Les temperatures baixaran amb mínimes, que es registraran al final del dia, entre els 3 i els 8 graus mentre que les màximes aniran dels 12 als 14 graus.

Dissabte 14 de gener, l’ambient serà assolellat a tota la comarca amb bandes de núvols alts i mitjans que aniran creuant el cel i alguna nuvolada al Maresme Nord. No s’esperen precipitacions. Els vents seran entre fluixos i lleugerament moderats, força 2 a 4, de component Nord i Nord-oest. Mar en estat de marejol amb àrees de mar de fons al matí a tota la costa de la comarca. Les temperatures baixaran amb mínimes que aniran dels -4 als 4 graus i màximes que oscil•laran entre els 7 i els 12 graus.

Diumenge 15 de gener, l’ambient serà assolellat a tota la comarca però novament amb bandes de núvols prims que aniran creuant el cel però seran poc importants. No s’esperen precipitacions. Els vents seran entre moderats, força 3 a 4, de component Nord al Maresme Nord i fluixos ,força 2 a 3, de component Nord-oest al sud de la comarca. Mar en estat de maror a tota la costa de la comarca. Les temperatures baixaran amb mínimes que aniran dels -5 als 3 graus i màximes que oscil•laran entre els 5 i els 10 graus.

Consells davant les onades de fred:

A casa
Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.
Cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.
Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.
Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

Vigileu amb els aparells de calefacció:
Les calderes i els aparells de combustió que s’utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:
• Si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts.
• Reviseu l’estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc.
• Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir.
• Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
• No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
En cas d’urgència:
Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra.
Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.

A l’exterior
Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.

No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.
Si heu d’agafar el vehicle
Feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col•locar.
Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
Porteu també roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.
A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.

Si us heu de desplaçar
Si us heu de desplaçar, consulteu l’estat de la xarxa viària i les rutes a seguir.
Recordeu que el telèfon d’emergències és el 112